Energie besparen met deze tien handige tips

The Optimist 19 mei 2023 Natuur & Milieu

Ons overmatige energieverbruik is slecht voor het milieu. We gebruiken namelijk veel fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en kolen. Dit zorgt voor vervuilende CO2-uitstoot. Het kost vaak ook veel geld. Een lager verbruik is dus beter voor het milieu én voor je portemonnee. Daarom geven we in deze blog tien handige tips om energie te besparen.

 

Tip 1. Gebruik energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten zijn vaak wat duurder om aan te schaffen, maar verbruiken wel een stuk minder stroom waardoor je de extra kosten al snel terugverdient. Het is de investering dus meer dan waard! Je herkent een energiezuinig apparaat aan het label A+++.

Tip 2. Isoleer je woning

Bij een goed geïsoleerd huis heb je minder last van tocht in huis en verlies je dus minder snel warmte. Isolatie hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips en het dichtmaken van kieren door ze dicht te kitten. Fluitje van een cent!

 Tip 3. Vergelijk je energiecontract

Neem je energiecontract eens onder de loep. Dit zegt niet direct iets over je verbruik, maar wel over hoeveel je elke maand betaalt. Misschien betaal je wel te veel en loont het om over te stappen. Je energie vergelijken kan je een (flinke) besparing opleveren.

Ook zijn er ‘groene’ energieleveranciers die duurzame stroom leveren: dit wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Zo weet je zeker dat jouw energieverbruik geen negatieve impact heeft op het milieu.

Tip 4. Neem een slimme thermostaat 

Met een slimme thermostaat kun je zelf de temperatuur in huis bepalen. Je kunt hem bijvoorbeeld zo instellen dat hij automatisch uitgaat als je weg bent of naar bed gaat. Ook kan je ervoor zorgen dat hij pas aangaat als je thuis komt. Zo brandt de verwarming alleen als het nodig is en kom je niet binnen in een koud huis.

 Tip 5. Wees zuinig met warm water

Het verwarmen van water kost veel energie. Het is daarom verstandig om zo weinig mogelijk warm water te gebruiken. Douche zo kort mogelijk en verwarm alleen water dat je echt nodig hebt. Het kan ook helpen om een waterbesparende douchekop aan te schaffen

 Tip 6. Zet een regenton in de tuin

Met een regenton in de tuin kun je veel regenwater opvangen dat anders verloren gaat en ervoor kan zorgen dat het riool overbelast raakt. Met het opgevangen regenwater kun je de tuin sproeien of de auto wassen. Zo hoef je minder leidingwater te gebruiken. Veel gemeenten stimuleren het opvangen en afkoppelen van regenwater met een subsidie.

 Tip 7. Kies voor LED-verlichting

Met LED-lampen gebruik je tot 90 procent minder stroom dan met ‘ouderwetse’ gloei- en halogeenlampen. Ze gaan ook nog eens dertig tot vijftig keer langer mee. Ze zijn dus een stuk zuiniger en duurzamer en daarom een goede keus voor het milieu en je portemonnee.

 Tip 8. Was je kleding op een lage temperatuur

Door met een lage temperatuur te wassen kun je veel energie en kosten besparen. Was je kleding bij voorkeur op 30 graden. De meeste was wordt dan net zo schoon als wanneer je voor een hogere temperatuur kiest.

Tip 9. Zet apparaten uit

Apparaten die je niet gebruikt kunnen ongemerkt veel stroom vreten door sluipverbruik. Dat gebeurt vooral als ze in standby-stand staan. Schakel apparaten die je niet gebruikt dus uit. Blijft er een lampje branden? Trek dan de stekker uit het stopcontact.

 Tip 10. Installeer een energie-app

De energietarieven zijn momenteel erg hoog maar er zijn ook enorme verschillen en de hoogte van deze prijzen.Veel energieleveranciers hebben een app om je energieverbruik te meten. Het is handig om zo’n app te installeren. Zo weet je hoeveel je verbruikt en of je sluipverbruik hebt. Je krijgt meestal ook handige tips om energie te besparen. Zo ga je zuinig om met energie en hou je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. En dat draagt bij aan een beter klimaat.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie