Eiwit beschermt mogelijk tegen Alzheimer

The Optimist 17 aug 2020 Gezondheid

Tijdens een onderzoek naar het brein ontdekten wetenschappers een eiwit dat mogelijk beschermt tegen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Het beschermende eiwit blijkt namelijk in mindere mate aanwezig te zijn in het brein van dementerenden.

Hoofdonderzoeker dr. Douglas Green van het St. Jude Children’s Research Hospital in de Amerikaanse stad Memphis vertelt in Science Advances dat het eiwit, genaamd LANDO, werd ontdekt tijdens een onderzoek naar hersentumoren. ‘We zagen dat een tekort aan LANDO, in combinatie met ouderdom, kan leiden tot de ziekte van Alzheimer.’ De bevinding werd gedaan in een experiment met muizen, maar er is volgens Green bewijs dat het eiwit hetzelfde werkt bij mensen.

Kanker en infectieziektes

Naast Alzheimer speelt het eiwit waarschijnlijk ook een rol bij kanker of infectieziektes, vertelt medeonderzoeker dr. Bradlee Heckmann, ook werkzaam bij het St. Jude’s. ‘Veel van de data die we hebben over LANDO suggereert dat het een belangrijke rol speelt bij neuro-inflammatie en neurodegeneratieve ziekten.’

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Eiwit beschermt mogelijk tegen Alzheimer”

  1. Is LANDO een speciaal eiwit? Of komt dat voor in eiwitrijke voeding? En zo ja in welke voedingproducten?Ik kan er via Google namelijk niets over vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met