Eindelijk een middel voor het RS-virus

The Optimist 5 aug 2020 Gezondheid

Elke winter zorgt het RS-virus over de hele wereld voor volle kinder-ic’s. Het virus veroorzaakt ernstige luchtweginfecties, vooral bij jonge kinderen. Alleen al in Nederland belanden er jaarlijks 2000 kinderen door in het ziekenhuis, waarvan er 150 tot 200 op de intensive care terechtkomen. Daar komt nu hopelijk een einde aan, want na vijftig jaar onderzoek is er eindelijk een middel beschikbaar waarmee het virus kan worden bestreden.

‘Dit verandert alles’, vertelt kinderarts-infectioloog Louis Bont aan de Volkskrant. Het RS-virus is wereldwijd de op één na grootste doodsoorzaak bij jonge kinderen. Met slechts één injectie kan er nu een antistof worden toegediend die een jaar bescherming biedt aan pasgeboren kinderen, de groep die het hardst geraakt wordt door het virus. Het nieuwe medicijn is al in meer dan twintig landen getest en kan in de toekomst veel ziekenhuisopnames schelen.

Antistoffen tegen RS

Ruim twintig jaar geleden werd het antivirus tegen de ziekte ontdekt. Het grote probleem hierbij was dat de stof na een maand alweer uit het lichaam verdwenen was. Baby’s zouden dus iedere maand een injectie moeten krijgen, wat niet alleen belastend maar ook duur is. Daarom wordt dat op het moment alleen gedaan bij pasgeborenen die een groter risico hebben op de ziekte.

Een groep internationale wetenschappers is er nu in geslaagd om krachtige antistoffen tegen het RS-virus te maken. Hierdoor blijft de beschermende stof maandenlang in het bloed waardoor de pasgeborene de risicovolle wintermaanden feilloos door kunnen komen. Bont hoopt dat over een aantal jaar iedere baby de injectie kan krijgen en het eerste, kwetsbare jaar zonder moeite doorkomt.

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Eindelijk een middel voor het RS-virus”

  1. Waarom zou je ‘iedere’ baby daar op voorhand mee injecteren ??? Ik vind dat de omgekeerde wereld. We laten gelukkig ook niet achter iedere baby een ambulance aanrijden voor t geval er eventueel iets ernstigs zou gebeuren!

  2. Helemaal mee eens! We hebben het hier over 2000 gevallen waarvan er 150 à 200 kinderen op de IC belanden. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld ca. 180.000 (!) kinderen geboren. Laten we alsjeblieft ook onderzoek doen naar de redenen waaròm sommigen daarvan dit virus krijgen, ouders daarna goed voorlichten over de mogelijkheden om deze besmetting te voorkomen en vervolgens alleen de risicogroep gaan inenten, alsjeblieft….

Geef een reactie