Een van de laatste kolencentrales wordt gesloten

The Optimist 6 apr 2020 Natuur & Milieu

We zijn dan misschien al goed op weg in Nederland om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, maar er moet nog een flinke schep bovenop om het CO2-doel van het Urgenda-vonnis te halen. Daarom besluit het kabinet om de energieproductie door kolencentrales drastisch te verminderen.

Het doel is om 25 procent minder broeikasgassen uit te stoten vergeleken met 1990. Er zijn in Nederland op het moment nog maar drie kolencentrales open. Van twee centrales moet de capaciteit omlaag naar 25 procent van de totale capaciteit. De derde zal worden gesloten. Welke centrales openblijven en welke sluit is nog niet bekend.

Verantwoordelijk minister Eric Wiebes heeft al toestemming om de eigenaren af te kopen. Ook wordt er gekeken naar een sociaal plan voor de werknemers. Verdere details zijn nog niet bekend. Dit komt volgens Wiebes doordat door het coronavirus alles ‘iets meer tijd’ nodig heeft.

Steenkool is van alle fossiele brandstoffen het meest schadelijk: het levert meer CO2-uitstoot op en stoffen zoals zwaveloxiden, stikstofoxiden en fijnstof die bij verbranding vrijkomen zijn slecht voor de gezondheid.

Meer over het Urgenda-vonnis kan je lezen in de daily Het verminderen van broeikasgassen? Dat moet sneller!

Bron: NU.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie