Een prikkelende innovatie: cactusleer

The Optimist 7 feb 2020 Natuur & Milieu

Tijdens de zoektocht naar een leeralternatief kom je de raarste materialen tegen. Zo dragen we in de toekomst misschien wel leren jassen van kurk, papier of ananasbladeren. Toch komen twee Mexicaanse entrepreneurs nu wel met een heel bijzonder alternatief: zij ontwikkelden leer gemaakt van cactussen.

De vrienden Adrián López Velarde en Marte Cázarez uit Mexico maakten zich zorgen; na hun afstuderen beseften zij steeds meer hoe slecht het gesteld was met het milieu. Dat was volgens hen echter geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Anderhalf jaar geleden stopten ze met hun banen en begonnen met het ontwikkelen van het cactusleer. Want als er een ding veel te vinden is in Mexico, zijn het wel deze stekelige planten.

Het nieuwe leer heet Deserto en word gemaakt van de Opuntia-cactus. Het leer is niet alleen goed voor dierenwelzijn, maar zeker ook voor de natuur. Zo bevat het Deserto geen giftige stoffen, ftalaten en PVC en is het materiaal natuurlijk afbreekbaar. Ook de kwaliteit mag er zijn. Volgens de makers is het materiaal sterk en duurzaam en gaat het minimaal tien jaar mee. Valarde en Cázarez hopen in 2020 tweehonderdduizend meter leer te gaan produceren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Een prikkelende innovatie: cactusleer”

  1. Beste Els,

    Het product is voor zover wij weten nog niet in de verkoop.
    Desalniettemin een mooie innovatie om in de gaten te houden.

    Mvg namens de redactie The Optimist

  2. Els, Wanka Berlin maakt van cactusleer broeken. Ook besteden ze aandacht aan ananasleer. Zie, voor hun producten, wanka-berlin.com of avocadostore.de

Geef een reactie