Een koele innovatie in Nigeria

The Optimist 19 aug 2020 Samenleving

Het heeft een centrale rol gekregen op bijna elk gebied van ons leven: de koelkast. Hoewel wij in Nederland er niet bij stilstaan, is het in Nigeria vaak een luxe die veel mensen zich niet kunnen veroorloven. Daarom schiet entrepreneur Nnaemeka C. Ikegwuonu nu lokale boeren en vissers te hulp met ColdHubs.

In zijn jeugd op het Nigeriaanse platteland was er een probleem dat Ikegwuonu steeds weer terug zag komen: zonder conserveringstechnieken bederft het meeste voedsel al na twee dagen. De haast om producten voor bederving te verkopen leidt er vaak toe dat producten voor een lagere prijs worden verkocht. Ook wordt op het platteland van Nigeria van de zesduizend ton vis die dagelijks wordt gevangen maar ongeveer tweeduizend ton vers verkocht. Met deze problemen in het achterhoofd besloot hij de zogenaamde ColdHubs te ontwikkelen. Deze koelkasten gebruiken zonnepanelen om energie op te wekken. Dit niet alleen in alle weersomstandigheden, maar ook op plekken die geen andere vorm van elektriciteit hebben. Met de koelkasten kunnen producten niet alleen bijna twintig dagen langer worden bewaard, maar neemt de winst van de verkopers ook met ongeveer 25 procent toe. Bovendien bespaart het de gebruikers ook veel werk nu ze zich niet meer van bedorven voedsel hoeven te ontdoen.

De gedeelde koelkasten helpen nu al ongeveer drieduizend boeren en vissers met meer dan twintig apparaten. Op deze manier redden ze volgens Ikegwuonu meer dan twintigduizend ton voedsel. Bovendien zet het project ook stappen om meer banen te creëren voor vrouwen. Zo zijn nu al bijna vijftig vrouwen in dienst bij het bedrijf. Daarnaast mag de huurprijs van een ColdHub er ook zijn, voor iets meer dan 0,80 cent kan de lokale bevolking een opbergplaats huren, wat de toename van inkomsten zeker vergoed. Ikegwuonu heeft voor zijn idee de 2020 Waislitz Global Citizen Disruptor Award gewonnen. Hij geeft aan dat hij het prijzengeld, vijftigduizend euro, gaat investeren in het aanleggen van nog meer ColdHubs.

Bron: Global Citizen
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Een koele innovatie in Nigeria”

Geef een reactie