Een ‘eh’ of ‘ehm’ blijkt toch wel nuttig

The Optimist 21 aug 2020 Samenleving

Zit je in een sollicitatiegesprek, geef je een presentatie, of kom je iemand toevallig tegen in de supermarkt? Grote kans dat het woordje ‘eh’ of ‘ehm’ weleens de revue passeert. Niet efficiënt voor het gesprek, zou je denken. Toch blijkt dat het gebruik van de geluidjes in een zin ontzettend handig zijn.

Nog niet klaar

Heb je bijvoorbeeld moeite met aan het woord blijven in een grote groep? Laat dan eens een ‘ehm’ vallen. Taalkundige Annelies Jehoul van de Katholieke Universiteit Leuven vertelt aan Nu.nl dat dit de beste manier is om aan het woord te blijven. ‘In een natuurlijk gesprek heeft “eh” een functie om de beurt te behouden, men geeft zo aan dat ze nog niet klaar zijn met praten.’

Zo gebruik je ‘eh’ ook weleens om jezelf te corrigeren midden in de zin: ‘Hé schat, kun je de shampoo, eh, de tandpasta aangeven?’ In zo’n situatie is de ‘eh’ bedoeld als een signaal voor de ander, om aan te geven dat er een correctie aankomt.

Je kunt de geluidjes ook gebruiken om te antwoorden op vragen waar je even over moet nadenken. ‘Wie vind je belangrijker: vrienden of familie?’ De ‘ehm’ kondigt aan dat het antwoord niet zo zwart-wit is als de vraag.

Structuur

Ook voor de structuur in een gesprek is ‘eh’ of ‘ehm’ vaak handig. Bijvoorbeeld als je een opsomming maakt van alles wat je op de markt hebt gekocht. ‘Tussen de verschillende onderdelen van het lijstje gebruik je vaak ‘ehm’’, zegt Jehoul. Dit heeft een aantal functies. Zo geeft het aan wanneer je klaar bent met een categorie, als je alle groentes hebt gehad en over wilt gaan naar het fruit, bijvoorbeeld. ‘Ehm’ geeft ook aan dat je klaar bent met de opsomming. Je sluit af met een minipauze en gaat verder met het verhaal waarin de opsomming ter sprake kwam.

Nu wordt het belangrijk

Last but not least, laat ‘eh’ de luisteraars beter opletten. ‘Net na ‘eh’ komt vaak een moeilijk woord of complexe informatie. Door de ‘eh’ merk je dat de spreker nadenkt, daardoor focus jij als luisteraar je beter op wat komt.’

Bron: Nu.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Een ‘eh’ of ‘ehm’ blijkt toch wel nuttig”

Geef een reactie