Een duurzaam (kerst)boeket. Kan dat?

The Optimist 20 dec 2019 Natuur & Milieu

Wat is een duurzaam boeket? Deze vraag wordt vaak gesteld door mensen die bewust willen consumeren. Eigenlijk is een duurzaam boeket lastig te omschrijven, want wanneer zijn bloemen duurzaam? Ruud Steur, mede-directeur van het bloemistencollectief FloraNL geeft uitleg.

DOOR: RUUD STEUR

Als je het hebt over een boeket met uitsluitend biologisch geteelde bloemen van het EKO-keurmerk of het Europese keurmerk voor biologische landbouw, dan kom je het meest in de buurt van een duurzaam boeket. Echter, je kunt je dan nog steeds afvragen hoe dat volledig biologisch boeket wordt verpakt, hoe duurzaam deze wordt vervoerd en welke andere niet duurzame handelingen betrekking op dat boeket hebben.

In de praktijk is een volledig biologisch boeket zeer beperkt verkrijgbaar. Dit heeft alles te maken met het seizoen, in de zomer is het aanbod groter. Daarnaast zijn er niet veel bloemsoorten die volledig biologisch worden gekweekt. Simpelweg omdat die kwekers er niet of nauwelijks zijn, of omdat bepaalde soorten vrijwel niet biologisch én rendabel te kweken zijn. Wees dus zeer kritisch naar verkopende partijen die beweren volledig biologische boeketten te verkopen.

Biologische bloemen

Daarentegen groeit het aantal bloemisten dat daadwerkelijk biologische bloemen verkoopt wel degelijk. Incidenteel kopen de meeste bloemisten weleens biologische bloemen in, maar er zijn ook bloemisten in Nederland die bewust proberen wekelijks een partij biologische bloemen in te kopen.

Dat laatste is dus vooral in de zomermaanden mogelijk. Alle andere maanden is dit slechts mogelijk bij een paar bloemsoorten. Toch zal ook bij deze bloemisten het percentage echt biologische bloemen in het assortiment zeker niet boven de vijf procent uitkomen. Toch beweren veel mensen duurzame boeketten te verkopen en/of te kopen. Hoe zit dat dan?

Gecertificeerd bloemist

Wat hier bedoeld wordt, is dat dat de bloemen worden geleverd door een gecertificeerd duurzame bloemist. Een (aantoonbaar) duurzame bloemist heeft namelijk het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Dit is het enige onafhankelijke duurzaamheidslabel in Nederland voor de bloemist. Opgezet en gecontroleerd door duurzaamheidsplatform SMK. Certificatie vindt daarbij plaats onder toezicht van de Raad voor Accreditatie (RvA).

Bloemisten die het certificaat van de Barometer hebben, zijn getoetst op hun volledige bedrijfsvoering. De bloemist heeft daarbij aangetoond en bewezen voor een langere periode zo duurzaam mogelijk te ondernemen, en koopt een minimaal percentage duurzamere bloemen en planten in met keurmerken als EKO/Biologisch, Fairtrade/Max Havelaar, PlanetProof en MPS-A(+). Naast de duurzame inkoop van bloemen en planten gaat het ook over verpakkingsmateriaal, vervoer, energie, schoonmaakmiddelen, eerlijke handel en arbeidsomstandigheden.

De meeste kwekers werken met MPS-A, maar dit keurmerk is niet honderd procent biologisch. Wel is het zo duurzaam mogelijk en controleerbaar. Kwekers moeten dus nog bewijzen biologisch te werken. Het MPS-A(+) label is in deze al weer een stuk beter dan MPS-A.

Bloemisten kunnen een bronzen, zilveren of gouden Barometer-status hebben. Het minimale inkooppercentage duurzamere bloemen en planten is dan respectievelijk 15 procent, 30 procent en 50 procent.

Kies voor duurzaam

Wil je als consument of organisatie een zo duurzaam mogelijk boeket inkopen, is het advies bij een gecertificeerd duurzame bloemist te kopen. Deze zijn te vinden op de kaart van de Barometer Duurzame Bloemist. In Nederland zijn al ruim 125 gecertificeerde bloemisten. Mijn Duurzame Bloemist, opgericht door FloraNL, geeft veel onafhankelijke informatie over de barometer.

Een bloemist kan geheel zelfstandig het Barometer-certificaat behalen of met behulp van hun organisatie waarbij deze is aangesloten. Er zijn drie organisaties in Nederland die dit actief ondersteunen en stimuleren, namelijk de Duurzame Bloemisten Groep, Fleurop en FloraNL. FloraNL was de eerste partij die dit sinds 2012 actief stimuleert en ook hun bloemisten actief helpt op weg naar dit certificaat.

Ook andere organisaties zijn actief bezig om een duurzaamheidslabel neer te zetten, echter deze labels komen uit hun eigen koker en zijn dus niet onafhankelijk. Je kunt dat onder de noemer scharen; de slager die zijn eigen vlees keurt! Let dus goed op.

En wil je meer biologische bloemen kunnen kopen? Vraag hiernaar bij een Barometer-bloemist. Zij kunnen daarmee de vraag in de markt vergroten, waardoor hopelijk ook meer kwekers volledig biologisch gaan kweken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Een duurzaam (kerst)boeket. Kan dat?”

  1. Het wordt wel tijd dat de bloemetjes duurzaam worden geteeld!!
    Het gebied van de bollen streken behoeven wel enige correcties.
    Als men zich daarin verdiept schrik je je kapot. Een deel van onze economie leunt er op. Daarom gezwegen??? Nee toch.!!Als dat verandert is het positief nieuws
    Groet van een 86 jarige die zich zorgen maakt. Ik hoop niet ik alleen.
    M.van veen

Geef een reactie