Duurzaam en circulair bouwen met een klein budget? Het kan!

The Optimist 25 apr 2018 Natuur & Milieu

In de huidige maatschappij zijn we steeds meer bezig met duurzaamheid. Dit doen we met een bezoekje aan de kringloopwinkel óf door duurzaam te bouwen. Dat laatste wordt vaak als duur gezien. Een kringloopwinkel in Houten laat zien dat duurzaam én circulair bouwen helemaal niet duur hoeft te zijn.

Met slechts een klein budget lukte het gemeente Houten in samenwerking met Arcadis, een ontwerp- en consultancyorganisatie, om een gasloze kringloopwinkel te bouwen. Wat hiervoor nodig was? Veel creativiteit en ambitie.

Betaalbare duurzaamheid

Met het project wilden ze laten zien dat duurzaamheid niet altijd geld hoeft te kosten. Er was namelijk slechts een klein budget, waar eigenlijk alleen een soort Gamma-achtige loods mee gecreëerd kon worden. Maar dit wilden de gemeente en bouwer juist niet. Wat zij wel wilden? Een energieneutrale kringloop. Dit lukte door de energiebehoefte zo klein mogelijk te maken en te besparen op materiaalgebruik. Zo werd gekeken naar isolatie, koelings- en verwarmingswijze en verlichting. De materialen werden geselecteerd op basis van herkomst en herneembaarheid.

Isoleren met spijkerbroeken?

Er werden verschillende opties onder de loep gehouden. Zo werd gekeken of er misschien geïsoleerd kon worden met spijkerbroeken. Door onder andere de onzekerheid over de levensduur én de lage isolatiewaarde viel deze optie toch af. Er werd dus echt goed gekeken naar wat het beste was en wat later ook weer hergebruikt kan worden. Zo werd voor de hoofddraagconstructie bijvoorbeeld voor staal gekozen in plaats van hout. Staal kan na de sloop namelijk weer opnieuw worden gebruikt of worden omgevormd tot nieuw materiaal.

Lessen leren

Inmiddels is het pand bijna energieneutraal. De duurzaamheidskeurmerken heeft het pand echter niet. Er was namelijk maar een klein budget en keurmerken kosten toch aardig wat geld. Maar uiteindelijk is het pand geworden hoe ze het voor ogen hadden. Daarbij vond iedereen het een leuk project, een project dat ook lessen opleverde. Zo ging het er in dit project niet om dat ieder hoekje esthetisch perfect was afgewerkt, maar wel dat er duurzaam gewerkt werd binnen een krap budget. Aldus een geslaagd project.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Duurzaam en circulair bouwen met een klein budget? Het kan!”

  1. Wat een super prestatie, maar waarom wordt er geen foto van het gebouw bij vertoond????

  2. Gaaf dat circulaire bouwen! Al eens op bezoek geweest bij The Green House naast Utrecht CS (Jaarbeurszijde)? Een samenwerking tussen Albron, Structon, Ballast Nedam en Facilicom. Geweldig pand, met kas en bijzondere huurzalen. En fan-tas-ti-sch lekker eten uit een gasvrij en (vrijwel) stekkerloze keuken. Een aanrader!!

Geef een reactie