Duitse energie van bruin naar groen

The Optimist 26 jul 2019 Natuur & Milieu

Waar de Nederlandse overheid twijfelt over de haalbaarheid van zo snel mogelijk de kolencentrales dichtdoen, is de Duitse regering zeker van zijn zaak. Bij de oosterburen was bruinkool jarenlang de grootste bron van energie, maar daar is afgelopen jaar flink verandering in gekomen. De Duitsers vervangen vervuilende kolencentrales voor duurzamere bronnen van energie.

De energietransitie in Duitsland maakt grote sprongen. In een jaar tijd leverden de bruinkoolcentrales 21 procent minder stroom en de steenkoolcentrales 24 procent minder, aldus Trouw. Gas werd wel meer gebruikt, maar daar staat tegenover dat ook het gebruik van windenergie flink steeg en zonne-energie nu de voornaamste bron van energie is.

Stilstaande kolencentrales

De daling van het gebruik van kolencentrales is veroorzaakt door een aantal factoren. Door een verlaging in de vraag naar stroom en een stijging van beschikbare duurzame energie daalde de stroomprijs. Daarnaast steeg de prijs van CO2-certificaten die de kolencentrales op kosten joegen. Deze prijsstijging zorgde ervoor dat het vaak gunstiger was om de kolencentrales helemaal uit te zetten.

Afbouwen kernenergie

Naast de kolencentrales maakt Duitsland ook minder gebruik van kernenergie. Het land heeft zich tot doel gesteld om in 2022 geen kernenergie meer te gebruiken, aldus de website duitslandinstituut.nl. Duitsland wil al sinds 2011 van zijn kerncentrales af, tot grote ergernis van critici die erop wijzen dat om de klimaatdoelen te halen kernenergie juist hard nodig is. Zeker nu kernenergiecentrales op een groenere brandstof kunnen draaien.

De Duitse regering heeft zich ten doel gesteld om in 2038 alle kolencentrales gesloten te hebben. Experts verwachten niet dat de daling in gebruik van bruinkoolcentrales even groot zal zijn als afgelopen jaar, maar dat het geleidelijker zal afnemen. De ontwikkelingen en productie van duurzame bronnen van energie bepalen ook de mate waarin het gebruik van steenkool en bruinkool vermindert. Met de weersverwachting van de komende tijd kan Duitsland in ieder geval nog even vooruit met zonne-energie.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Duitse energie van bruin naar groen”

  1. 1- minder mensen is minder verbruik van energie: geboorte-en immigratie beperking is de oplossing
    2- een gasaansluiting in duitsland levert je een premie op: eu is een mislukking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met