De drone vervangt chemische bestrijdingsmiddelen

The Optimist 11 okt 2019 Natuur & Milieu

Insecten worden in de land- en tuinbouw vaak bestreden met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen. Voor tuinders zijn plaaginsecten een groot probleem. Het klimaat in de kassen zorgt ervoor dat insecten zich gemakkelijk voortplanten. Dankzij het Delftse bedrijf PATS, een spin-off van de TU Delft, zijn de conventionele bestrijdingsmiddelen binnenkort verleden tijd en is het de drone die het vliegende plaaginsect uitschakelt.

Het bedrijf ontwikkelde een methode die onder meer wordt ingezet in de snijbloementeelt van de gerbera en de chrysant. Om de drones geschikt te maken voor meerdere gewassen, ontving PATS een investering van 250 duizend euro uit investeringsfonds UNIIQ. Deze investering werd bekendgemaakt tijdens het Westlandevent ‘Modern ondernemerschap’ bij Royal FloraHolland.

Drone alternatief

Een alternatief voor biologische en chemische bestrijdingsmiddelen is hard nodig. Een voorbeeld van een biologisch bestrijdingsmiddel is de sluipwesp, maar tuinders kunnen vaak niet om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen heen. Chemische middelen hebben echter een beperkt effect op de plaag en hebben bijeffecten.

De drones van PATS richten zich om te beginnen op motten. Rupsen, de nakomelingen van de mot, kunnen namelijk veel schade aanrichten aan het gewas. De methode van PATS houdt in dat er door de kas basisstations geplaatst worden die voorzien zijn van camera’s die de ruimte observeren. Wanneer een vliegende mot wordt gedetecteerd, vliegt een drone op het insect af. De mot wordt uitgeschakeld door de roterende propellers van de drone. Het is een vliegensvlugge vleermuisachtige actie, die maar enkele seconden duurt.

Met de investering van UNIIQ breidt PATS het team uit voor snellere productontwikkeling en het uitbouwen van de kennisbasis. Zo kunnen veel tuinders ondersteund worden bij het uitvoeren van dagelijkse gewasbeschermingsactiviteiten.

Meer lezen:
Drones beschermen neushoorns
Heel veel producten zonder bestrijdingsmiddelen, van één boerderij
Landbouw 2.0: efficiënter, leuker en zonder gif

Bron: UNIIQ

Reacties

Geef een reactie