Drie tips voor minder coronastress

The Optimist 20 mrt 2020 Gezondheid

Door alle berichtgeving rond het coronavirus lijkt het alsof de wereld in brand staat. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, zoals het bericht dat er in China gisteren geen nieuwe gevallen zijn gemeld. Om ons een extra hart onder de riem te steken, geeft psycholoog Jelena Kecmanovic van de Georgetown Universiteit drie tips om coronastress te verminderen.

Train je onzekerheidstolerantie-spier

Vandaag de dag zijn we meer op de hoogte dan ooit tevoren: we kunnen in enkele seconden op het internet recepten, het laatste nieuws, de weersverwachting en nog veel meer vinden. Toch zijn we door deze zekerheid niet meer gewend aan onzekerheid. Aangezien de situatie rond het coronavirus onzeker is, lijdt dat mogelijk tot stress. Daarom is het zaak om je onzekerheidstolerantie te vergroten.

Dit kun je om te beginnen doen door bijvoorbeeld niet meteen het internet op te gaan als je een vraag hebt, of door een wandeling te maken zonder naar de weersverwachting te kijken. Op deze manier kan je dan langzaam maar zeker je afhankelijkheid van het internet afbouwen en de onzekerheden in het leven beter accepteren.

Accepteer je angst

Het wordt ook wel de ‘angstparadox’ genoemd: hoe meer je probeert angst te onderdrukken, hoe meer je angst toeneemt. Zo kun je dus jezelf overbezorgd maken. Daarom raad Kecmanovic aan om je angst onder ogen te komen. Zoek geen toevlucht in afleidingen zoals Netflix en drank, zoek niet naar verlichting bij het nieuws en experts: accepteer de situatie zoals hij is.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door het opmerken en beschrijven van wat er om je heen gebeurt aan vrienden zonder iets te verbloemen of mooier te maken. Dat voelt op het moment dan misschien niet geweldig, maar zal je veel toekomstige stress besparen.

Let goed op jezelf

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is ook zeker belangrijk dat je in tijden zoals deze goed voor jezelf zorgt. Door genoeg te slapen, regelmatig te sporten, meer tijd door te brengen in de natuur en bijvoorbeeld yogaoefeningen te doen, kan je je stress erg verminderen.

Bovendien helpt een gezonde levensstijl niet alleen je mentale gezondheid; uit onderzoek blijkt ook dat het je immuunsysteem een extra duw in de rug kan geven. Meer hierover, en andere tips om je immuunsysteem te wapenen tegen corona, kan je in de daily vier tips voor een beter immuunsysteem vinden.

Bron: The Conversation
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie