Drie tips voor een eenvoudig 2019

The Optimist 7 dec 2018 Samenleving

Of je nu een gestructureerde planner bent of iemand die leeft in een warboel van post-it’s en aantekeningen, tips voor een eenvoudiger 2019 kan iedereen wel gebruiken. De volgende handige hulpmiddelen zijn getest door de redactie en helpen je om het beste uit jezelf te halen van het nieuwe jaar.

De Bullet Journal

Iedereen kent wel iemand die altijd super georganiseerd is, altijd efficiënt te werk gaat en het liefst het leven in een stevige houtgreep heeft. De kans is groot dat diegene een Bullet Journal bijhoudt. De Bullet Journal is een methode waarmee we gecontroleerd en productief te werk kunnen gaan. Het idee werd bedacht door de Amerikaanse Ryder Carroll. Het enige wat je nodig hebt is een notitieboek en een pen waarmee je als het ware zelf een agenda uitschrijft. Je begint met een inhoudsopgave, een ‘future log’ voor al je toekomstige plannen en dan de maand waarin je je bevindt. Met behulp van symbolen, zoals de ‘bullet point’ maak je al je taken, afspraken en hersenspinsels in een handomdraai overzichtelijk. Bullet Journalling is inmiddels zo populair geworden dat op internet honderden voorbeelden en filmpjes te vinden zijn van de meest creatieve overzichten. Voor een heldere uitleg adviseren we de officiële website van de Bullet Journal te bezoeken.

Als we onze doelen opschrijven, bereiken we meer dan als we dat niet doen

Eenvoudig Leven Agenda

Als je niet alleen het beste wilt halen uit de volgende 365 dagen, maar vooral uit jezelf, dan is de Eenvoudig Leven Agenda iets voor jou. De agenda werd ontworpen door Nynke Valk en helpt je om voorrang te geven aan wat het belangrijkste voor je is. In tegenstelling tot de Bullet Journal draait het bij deze agenda niet om een takenlijst, maar is het meer een middel waarmee je op koers blijft. Het brengt je naar de kern van hoe jij je leven vorm wilt geven en ondersteunt je om te doen wat echt belangrijk voor je is. Iedere week maak je de planning voor de komende week. In de planning maak je ruimte voor de voor jou belangrijke thema’s. Dit kunnen bijvoorbeeld gezondheid, werk, persoonlijke ontwikkeling of ontspanning zijn. Onder het kopje acties schrijf je op wat je op het gebied van een bepaald thema wilt bereiken. En dat is goed om onze dromen waar te maken: uit onderzoek blijkt dat als we onze doelen opschrijven, we meer bereiken dan als we dat niet doen. Aan het eind van iedere week is het tijd om de afgelopen zeven dagen te evalueren en reflecteren op wat je volgende week anders wilt doen. Daarbij geldt: wees mild voor jezelf, want je bent al goed zoals je bent!

Vertellis

Iedere dag even stilstaan, een fijne afwisseling in het toch al zo hectische leven. Nou kun je natuurlijk gewoon in een dagboek schrijven, maar met Vertellis Chapters word je op een prettige manier een positieve richting in gestuurd. Met gerichte vragen als ‘welke kans zou je de komende tijd kunnen pakken’ en opdrachten als ‘begin een week lang iedere dag met een glimlach’, is het dagboek niet alleen een klaagbaak maar zorgt het voor een dagelijkse dosis optimisme. Soms laat je Vertellis Chapters misschien een tijdje liggen. Geen probleem. Het fijne is dat het niet uitmaakt of je dagelijks, wekelijks of misschien zelfs maar een paar keer per jaar erin wilt schrijven. Zo blijft het een fijne vriend, die zich niet opdringt, maar er voor je is als je hem nodig hebt.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kun je niet wachten om het beste uit 2019 en uit jezelf te halen!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Drie tips voor een eenvoudig 2019”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met