Drie mythes over menstrueren voor eens en voor altijd ontkracht (belangrijk: dit bericht is ook voor mannen)

The Optimist 19 feb 2018 Gezondheid

Hoofdpijn, buikpijn, stemmingswisselingen, afspraken afzeggen en minder productief op je werk. Maandelijks heeft menig vrouw last van menstruatieklachten en die gaan gepaard met veel pijn. Bertho Nieboer, gynaecoloog bij het Radboudziekenhuis is initiatiefnemer van het eerste landelijke menstruatieonderzoek onder 44.000 vrouwen. Hij is daardoor menstruatie-expert en merkt dat er veel onwaarheden over de maandstonden de ronde doen.

Maatschappelijke impact van de maandelijkse cyclus

Meer kennis over menstruatie is volgens de gynaecoloog belangrijk voor de hele maatschappij, dus ook voor mannen. Hij pleit in een interview op NPO Radio 1 voor meer inzicht in de vrouwelijke cyclus bij mannen. ‘Dat is gunstig in de relationele sfeer, maar ook voor mannelijke werkgevers. Het is goed dat zij meer weten over hun medewerksters. Want de invloed van menstruatie gaat veel verder dan de vrouw in kwestie: het beïnvloedt een relatie, de productiviteit op werk kan dalen en ook de sociale kring moet het wel eens ontgelden.’

Byebye menstruatiefabels    

Volgens Nieboer hangen er tal van mythes rondom menstrueren. Te beginnen met pijn: dat zou erbij horen. Nieboer ontkracht dit. Veel pijnklachten zijn volgens de gynaecoloog een mogelijke indicatie voor een aandoening die aandacht behoeft – zoals endometriose. Bovendien blijkt uit zijn onderzoek dat veel jonge meiden zich ziek melden voor school vanwege ernstige pijnklachten.

‘De pil doorslikken is oké’

Het is volgens Nieboer heel onnatuurlijk om maandelijks een kunstmatige mentruatie op te wekken. Volgens de arts is het biologisch gezien logischer de pil door te slikken, zonder stopweek. Nijboer zegt op Radio: ‘Het is een misvatting dat een vrouw dan haar menstruatie opspaart.’ De zinloosheid van de stopweek wordt versterkt door een uitspraak van John Rock, één van de ontwikkelaars van de pil. Rock, die in 1960 de pil mee-ontwikkelde, verklaarde in 2000 aan journalist Malcolm Gladwell van de New Yorker, dat er geen medische reden is voor de stopweek. Maar dat die louter is ingevoerd om de goedkeuring van de kerk te krijgen voor deze ‘natuurlijke’ cyclus.

‘Begin jong met de pil’

Een andere belangrijke fabel, volgens dokter Bertho, is dat iemand te jong zou zijn voor de pil. ‘Alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd kunnen de pil gebruiken.’ Jonge meiden met veel pijn bij de menstruatie, hebben volgens de gynaecoloog weinig andere middelen tot hun beschikking dan de pil. De pil wordt volgens hem behalve als anticonceptie middel in veel gevallen juist gebruikt als een menstruatieregelaar.

Het aantal menstruaties neemt toe

Met zijn grootschalige onderzoek wil Nieboer het taboe doorbreken rondom menstruatie. ‘Op een zwangerschap is iemand heel trots, maar er rust een taboe op menstruatie en de daarbij horende klachten.’ Hier voegt de arts aan toe dat vroeger het probleem in absolute zin veel kleiner was. ‘Vrouwen hadden toen, omdat ze meer kinderen kregen dan tegenwoordig, gemiddeld 120 keer in hun leven een menstruatie. Nu menstrueren vrouwen 500 keer in hun leven.’ Het onderzoek is nog niet afgerond, maar uit de eerste resultaten blijkt een hoge ziektelast onder pubers en een taboesfeer rondom de klachten. Dit blijkt onder andere uit het feit dat vrouwen zich ziekmelden om de menstruatie, maar ze verzinnen een andere klacht.

Overgang

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar: de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Onregelmatige menstruaties, opvliegers en transpiratie-aanvallen zijn verschijnselen die van nature bij de overgang horen en vanzelf overgaan. Wanneer de klachten als erg vervelend worden ervaren, kan er een reden zijn om medicijnen te gaan gebruiken.

In sommige Aziatische landen bestaat er een menstruatieverlof. Dat zou Nieboer niet adviseren, gezien nadelige maatschappelijke consequenties voor vrouwen. Maar het zou een goede ingang zijn om de aantoonbare problemen meer op de kaart te zetten. Benieuwd naar het hele interview met de gynaecoloog? Dat vindt je hier.

De wetenschappelijke onderzoeksresultaten van het Radboud worden binnenkort gepubliceerd.

Lees ook in de Daily:
De digitale wereld – wat is jouw verhaal?
‘Boefjes’: Een knetterende boekpresentatie

Bron: RadboudUMC; Radio 1; New Yorker
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

29 reacties op “Drie mythes over menstrueren voor eens en voor altijd ontkracht (belangrijk: dit bericht is ook voor mannen)”

  1. Het is helemaal niet goed om de pil te slikken.!!!!! Het is nooit goed geweest!!!!!. Het is uiteraard een artikel van een man,die nog nooit gemenstrueerd heeft.Dus…spreekt hij niet uit ondervinding. Het zou wellicht wijzer zijn als hij zich met mannen problemen zou bezig houden. Met vriendelijke groeten, Myriam

  2. Nou ja!
    Alsof de pil onschadelijk is voor het lichaam.
    Dat de pil inmiddels een noodzakelijk kwaad is oke, maar zomaar aan jonge kinderen adviseren! Waar zijn we mee bezig?

  3. Wat een eenzijdige berichtgeving. De pil is nog steeds een medicijn en een noodzakelijk kwaad voor veel vrouwen om zwangerschap te voorkomen. Schadelijk en toxisch voor het lichaam. De pil slikken om de klachten rondom je menstruatie te onderdrukken is een pharmaceutische benadering. Je hoort geen serieuze klachten te hebben voor en tijdens je menstruatie, dan is er op hormonaal gebied is mis namelijk en door gebruik van de pil wordt deze hormonale verstoring volledig in de hand gewerkt. Deze publicatie heeft meer weg van een reclame campagne voor het gebruik en doorslikken van de pil.
    vriendelijke groet, Petra Driesen, klinisch psycho neuro immunologie therapeut humaan en veterinair

  4. De pil is niet iets onschuldigs, kijk maar eens in de bijsluiter. Zeker voor langere tijd de pil slikken, is niet aan te bevelen. Dat verhoogt het risico op trombose aanzienlijk. Als je al op jongere leeftijd begint met slikken, is het daarom ook verstandig om jonger te stoppen, maar dat is precies de periode waarin je de pil waarschijnlijk het hardste nodig hebt. Beter is het dus om de pil alleen te slikken in de periode dat je geen vaste partner hebt, wel seksueel actief bent en geen kinderen wilt krijgen. In alle andere gevallen, zou ik eerst naar alternatieven kijken. Verder wordt in dit artikel geen aandacht geschonken aan het psychische aspect van de menstruatie. Het is beslist niet zo dat ik elke maand uitkijk naar dat bloederige gedoe, maar het hoort er wél bij. Als ik jarenlang door gebruik van de pil niet zou vloeien, zou ik me daar niet goed bij voelen.

  5. Beste redactie,
    wat is er ‘optimistisch’ aan dit artikel? Ik wordt er eerder heel somber van….

    Fijn dat er aandacht is voor de menstruatiecyclus en de impact daarvan op het leven van de vrouw en haar omgeving.
    Maar helaas wordt het allemaal weer als een probleem afgeschilderd. En dan ook nog aankomen met het advies om zelfs jonge meisjes de pil te laten slikken en vooral niet meer te stoppen tussendoor! Wie verzint dit!!!!! Een man met belangen bij de farmaceutische industrie wellicht? Ik ben benieuwd naar meneer Bertho Nieboer’s werkelijke motivatie en belangstelling voor dit wezenlijke onderdeel van het menselijk ontwerp.
    I.d.d. de bijbehorende pijn is NIET leuk, vooral omdat we eigenlijk geen meer pijn mogen hebben. Niet van onszelf en niet van onze omgeving. Dus weg ermee…. desnoods met behulp van het innemen van farmaceutica voor de rest van je volwassen leven.
    Ik denk dat veel vrouwen vooral minder problemen en pijn zouden hebben als de schaamte en schuld uit de conversatie worden verwijderd en vervangen door iets waar we trots op mogen zijn. De natuur maakt geen foutje door ons mensen een vrouwelijke vorm te geven, inclusief het fantastische ontwerp waardoor we nieuw leven kunnen voortbrengen.
    Gelukkig zijn er ook mannen die eerbied en respect hebben voor dit mysterie waar ze weinig van begrijpen en toch mee te maken hebben. In plaats van het proberen te controleren, zouden we het kunnen gaan eren. Dat we nog niet zover zijn snap ik ook wel, maar het is wel een veel interessanter richting om heen te gaan, dan nog meer pillen in nog meer ‘onschuldige’ kinderen te stoppen.
    Sorry beste redactie, volgende keer graag een artikel waar we echt energie van krijgen. Maar desalniettemin zeer veel dank voor jullie onafgebroken toewijding om het optimistische nieuws naar boven te halen.

  6. Dat er fabels bestaan rondom het verschijnsel “menstruatie” mag duidelijk zijn. Dat deze in dit artikel nauwelijks en zeer oppervlakkig beschouwd worden is ook duidelijk. Sterker nog… ben het eens met Petra Driesen, het lijkt op een soort clickbait om synthetische hormonale anticonceptie te promoten. 
Geboorte-beperking is het grote voordeel van DE pil. Maar daar houdt het dan ook helaas mee op. 

Voor hen die niet op een pil-commercial zat te wachten maar wel op een aantal menstruatie-feiten, hier een aardig linkje. Voor hen die iets beter geïnformeerd wil worden over de pil, ook een link:

    http://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a12091987/period-facts/

    https://draxe.com/birth-control-pills/

  7. En hoe zit het met pil/prikpil/myrena-gebruik en een verhoogde kans op borstkanker?
    En lees ik het goed: een vrouw hóeft geen pijn te lijden? Dat geeft m/v werkgevers juist een argument tegenover hun vrouwelijke werknemers: “Miepje, vorige maand was je ook al ziek. Ga maar gauw aan de pil en sla de stopweek over…”
    Ik wacht met belangstelling gedegen vervolgonderzoek af, dat recht doet aan het complexe vrouwelijke hormoongebeuren.

  8. De pil is al heel oud en de criteria van heden zijn er dus niet op toegepast.!!!
    Anders zou het nu dus niet zo op de markt mogen komen.
    De bijwerkingen zijn Legio!
    Foute boel!!!
    Ik heb het dan ook nooit willen slikken.
    Zoek naar alternatieven als er problemen zijn.

  9. Ik ben het helemaal eens met een aantal vorige schrijvers. Het klopt dat pijn erop duidt dat er iets niet goed gaat. Maar dat los je niet op met de pil, integendeel. Je komt hiermee van de regen in de drup en zal op latere leeftijd ergere klachten veroorzaken (zoals ikzelf aan den lijve heb ondervonden). Gelukkig word ik nu door een goede natuurkundig therapeut begeleid zodat mijn hormoonsysteem weer in balans komt waardoor ik duidelijk minder klachten heb. De menstruatie overslaan is onnatuurlijk: het is een moment van schoonmaak. Als je beter contact hebt met je lijf, ervaar je dat ook zo (zoals ikzelf gelukkig inmiddels weer doe).

  10. heel goed om menstruatieklachten uit de taboesfeer te halen. De berichtgeving hier is mijns inziens beetje eenzijdig. sommige vrouwen reageren heftig negatief op het gebruik van de pil. daarnaast is het wel ironisch om overgangsklachten dan als ‘erbij horende’ te beschrijven. overgangsklachten wijzen op hormonale onbalans; vaak bij meer hormonen dan alleen de vrouwelijke hormonen. deze klachten zijn wel degelijk te beinvloeden en niet alleen met medicijnen. er zijn een heleboel natuurlijke middelen die gebruikt kunnen worden. vrouwen knappen daar erg van op. wanneer we overgangsklachten alleen maar blijven zien als ‘dat moeten we dan maar verdragen en wachten tot het over is’ dan gaan er bij sommigen meerdere kostbare jaren verloren. Niet accepteren en op zoek gaan naar alternatieven die passend zijn bij jouw lichaam!
    Diana Polis, klinisch psycholoog

  11. Beste Myriam,
    Fijn dat je inhoudelijk reageert. De reden dat wij het artikel schreven is meer inzicht geven in de cyclus en taboedoorbreking ten opzichte van menstruatieklachten. Mocht je interesse hebben in het hele gesprek met de gynaecoloog, dan kun je via deze link het hele interview beluisteren.

    – The Optimist

  12. Beste Johan,
    Dat de pil oké is voor jonge meiden, aangaande hevige pijnklachten, zijn de woorden van de betrokken arts. De pil promoten, is niet onze bedoeling geweest. We hebben de quote ’tussen aanhalingstekens’ geplaatst om het te verduidelijken.
    Het taboedoorbrekende aspect aangaande pijnklachten tijdens de cyclus bij sommige vrouwen, is door ons als optimistisch beoordeeld.
    Mocht je interesse hebben in het hele gesprek met de gynaecoloog, dan kun je via deze link het hele interview beluisteren.

    Dank voor je reactie! Dat waarderen wij.

    – The Optimist

  13. Beste E. vd Berg,
    Dank voor de aanvulling: een terechte reactie. De quote is van John Rock, hij was betrokken bij de ontwikkeling van de pil. En journalist Malcolm Gladwell schreef het op. We hebben het aangepast en het artikel van Gladwell voor de volledigheid toegevoegd, zodat toekomstige lezers het correct lezen. Dank voor de suggestie.

    – The Optimist

  14. Beste Colin,
    Fijn dat je reageert. We krijgen de indruk dat je misschien meer informatie zou willen over dit onderwerp. Het hele gesprek met de gynaecoloog kun je via deze link beluisteren.
    Hopelijk geeft dat meer verdieping.

    – The Optimist

  15. Beste Petra,
    Zo te lezen weet jij hier veel vanaf.
    De arts in dit artikel haalde zijn bevindingen uit een onderzoek onder 44.000 Nederlandse vrouwen. Dit zou het grootste Nederlandse menstruatie onderzoek ooit uitgevoerd zijn. Hij maakt hieruit op dat veel meer vrouwen dan wordt aangenomen last hebben van hun cyclus. Volgens dat onderzoek gaat het niet alleen om buikpijn, hoofdpijn of prikkelbaarheid, maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid/lusteloosheid door bloedverlies enz. Wij stelden dit artikel samen aan de hand van een interview met de betrokken gynaecoloog op Radio 1. Mocht het je interesse hebben het hele interview is hier te beluisteren.

    Het taboedoorbrekende aspect aangaande pijnklachten tijdens de cyclus bij sommige vrouwen, is door ons als optimistisch beoordeeld. Hopelijk geeft jou dit meer inzicht in onze doelstelling.

    – The Optimist

  16. Beste Sietske,
    Gynaecoloog Nieboer geeft aan dat niet vloeien tijdens het gebruik van de pil, biologisch logischer is. Maar dat zegt niets over het gevoel, zoals jij dat aangeeft. Dit artikel van Vice gaat hier verder op.
    Het hele interview met de arts dat voor ons als inspiratiebron gold, vind je hier.

    Het psychische aspect dat jij aanhaalt is voer voor een volgende artikel. Dankjewel voor deze interessante suggestie.

    – The Optimist

  17. Beste Wilka,
    We zijn blij dat ons optimistische nieuws doorgaans wordt gewaardeerd. Ook dit artikel was door ons optimistisch bedoeld: als taboedoorbrekend ten opzichte van pijnklachten rondom de cyclus en dus meer maatschappelijk begrip voor de menstruatie in algemene zin. Jammer dat dit bij sommige lezers niet is gelukt. Daar leren wij weer van voor de toekomst.

    Wellicht heeft het jouw interesse het hele interview, dat één van onze bronnen was, terug te luisteren. Klik dan hier Er zaten twee dames aan tafel, en één van hen benadrukt het belang van het gevoel van trotsheid, wat ook jij benoemd.

    – The Optimist

  18. Fijn dat jullie aandacht aan dit onderwerp besteden en ik ben blij dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de problemen die vrouwen en meiden kunnen ondervinden door hun menstruatie. Ik merk echter ook dat ik me niet kan vinden in de oplossingen die door de gynaecoloog worden aangedragen. Ik zou liever zien dat jullie over dit onderwerp in gesprek gaan met Peter de Vroed, van men-struatie.nl. Hij heeft een veel bredere en vrouwvriendelijkere visie op dit onderwerp en doet daarnaast baanbrekend werk in voorlichting van jongeren. Echt iemand die daarvoor aandacht mag krijgen.

  19. Beste Saskia,
    We betreuren het dat ons artikel als een pilpromotie wordt gezien. Het was onze bedoeling taboedoorbrekend te zijn ten opzichte van menstruatieklachten. Desalniettemin, veel dank voor jouw aanvulling. Hierbij onze inspiratie tot het artikel; een interview op Radio 1. Volgens de geïnterviewde gynaecoloog, is reductie van hevige pijnklachten een andere reden -dan geboortebeperking- om de pil te gebruiken. Maar buiten dat, is het natuurlijk iedereen zijn eigen keuze om dat wel of niet te doen. Gelukkig hebben we die keuze, dat maakt het nog extra optimistisch.
    Wij zijn op de redactie al bezig met een vervolg artikel. Blijf kritisch & optimistisch Saskia, dat mag je ook van ons verwachten.
    – The Optimist

  20. Beste Relinde, wij blijven het onderzoek ook volgen. Aan de hoeveelheid reacties te merken, is de belangstelling groot.
    Het argument over geen pijn is juist de andere kant op bedoeld: meer begrip voor de menstruatieklachten. Luister hier naar het hele interview voor meer toelichting t.a.v. menstruatieklachten en werkgevers. Dan gaan wij ons nu beramen op een optimistisch artikel om de vrouwelijke hormoonhuishouding beter te duiden. Dankjewel voor de inspiratie.

    – The Optimist

  21. interessante suggestie MariJan, Wat taboedoorbreking rondom de maandstonden kon wat ons betreft een duwtje in de rug gebruiken. Het wel of niet slikken van de pil is gelukkig een vrije keuze. En de alternatieven breiden zich steeds meer uit. Een boeiend onderwerp voor een volgende keer. Dankjewel voor de inspiratie.

    – The Optimist

  22. Beste Turid, fijn dat het taboedoorbrekende aspect van dit thema opvalt. Dat was onze motivatie, om het optimistische nieuws te maken. Mede door de toestroom van reacties vraagt dit thema om meer aandacht. Peter de Vroed is daarvoor bij ons bekend. Dankjewel voor het meedenken. We gaan er verder mee aan de slag.To be continued…
    – The Optimist

  23. Beste Diana,
    Menstruatieklachten uit de taboesfeer halen, is volgens ons het optimistische aan dit menstruatienieuws. Jouw suggestie om ‘naar alternatieven te zoeken die passen bij iemands lichaam’ nemen wij mee in een vervolg artikel. Dankjewel voor het meedenken.

    – The Optimist

  24. Beste Martine, zoals je hebt gelezen krijgen we veel suggesties van onze lezers, een extra reden voor ons om dit belangrijke thema opnieuw te belichten: optimistisch en kritisch. Dankjewel voor jouw suggestie, die nemen wel daarin heel serieus.
    – The Optimist

  25. Beste Optimist,
    Fijn dat jullie aandacht besteden aan de menstruatie, een onderwerp waar veel vragen over zijn en meer informatie over zeer wenselijk is.
    Helaas is de informatie in dit artikel erg eenzijdig.
    Er zijn gelukkig, naast het slikken van de pil, heel veel mogelijkheden om menstruatieklachten en menopauzeklachten te doen verminderen en hormonaal meer in balans te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het veranderen van voeding (verminderen van suiker, het sterk terugdringen van het drinken van koffie en rode wijn), gebruiken van sojaproducten, meer beweging en het verbeteren van de seksuele bewustwording en seksuele activiteit bij vrouwen (vanaf het moment dat ze daar rijp voor zijn tot in en na de overgang). Dit laatste komt de gezonde doorbloeding van de voortplantingsorganen en daaromheen liggende weefsels zeer ten goede.
    De pil doorslikken en vroeger voorschrijven vergroot de kans op borst-, vagina-, en baarmoederhalskanker. Daar is ruimschoots onderzoek naar gedaan en is algemeen bekend binnen de medische wereld. Het kan een tijdelijke oplossing zijn voor zeer ernstige klachten, maar mag nooit een middel zijn om de aanwezige of onderdrukte klachten daarmee geen aandacht meer te geven.
    Binnen de Oosterse Geneeskunde (en misschien ook binnen andere disciplines) zijn veel goede resultaten met jonge meiden en vrouwen met menstruatie- en menopauzeklachten. Ik zie dit ook in mijn eigen praktijk terug. Klachten omtrent menstruatie hoort niet! Je hoort geheel pijnvrij mooi helder rood bloed te vloeien. 2-3 Dagen goede bloeding en dan nog 2-3 dagen een afname tot nul. Tussentijds bloedverlies hoort ook niet. Net als bij menstruatieklachten, zijn ook rondom de menopauze een aantal klachten een teken dat er iets uit balans is! De pil is dan niet de oplossing, je steekt op dat moment je kop in het zand. Dat mag, maar ik raad alle meiden en vrouwen aan om eerst te kijken naar het vergroten van rust, meer te bewegen, een gezonde voeding tot je te nemen, en de positieve kanten van het vrouw zijn te gaan zien! Denken dat menstruatie alleen ongemak geeft en vies zou zijn is, naar mijn idee en eigen ervaring, vreselijk jammer en een zeer gemiste kans! Denk onder andere aan het kunnen krijgen van kinderen, het veel beter in contact staan met je gevoel, het beter en gemakkelijker kunnen uiten van je emoties. Er zijn heel veel mannen die graag wat van onze gevoeligheid zouden willen krijgen.

    Wat zou de wereld veel passie missen als wij vrouwen onze cyclus zouden verliezen…. op een vruchtbare, passievolle, liefdevolle wereld!

  26. Dag Hannah,
    We hebben veel waardering voor je reactie, dankjewel. Wij zijn overstelpt met reacties en e-mails met begrip, maar ook met vragen. Dat heeft ons direct doen besluiten een vervolg artikel te schrijven. Alle vragen en opmerkingen nemen we daarin mee.
    De toon zal dan zijn zoals je van ons mag verwachten: optimistisch over de cyclus.
    – The Optimist

Geef een reactie