Doe net dat beetje extra voor de natuur door duurzaam te koken

The Optimist 8 jan 2020 Natuur & Milieu

Het nieuws staat de laatste tijd vol met Greta’s, brandende bossen en klimaatdoelen die lijken te mislukken. Dat geeft natuurlijk de nodige stress. Je kunt dit niet in je eentje oplossen, maar je kan wel op je eigen manier bijdragen. Je kan recyclen, vegetarisch eten en duurzamer koken. Ongeveer eenderde van de milieubelasting wordt namelijk veroorzaakt door de productie en consumptie van eten. Maar hoe kook je dan precies duurzaam? Daarbij gaan wij je een handje helpen.

Het begint al bij de pan waarin je je sperziebonen kookt. Je kan bijvoorbeeld veel besparen door de deksel zoveel mogelijk op de pan te houden. Op deze manier verbruik je wel twee of zelfs drie keer minder energie. Ook de pan zelf kan een oplossing bieden: zo gaat er minder warmte verloren als je kiest voor een kleinere pan, omdat de oppervlakte kleiner is.

Ook met het fornuis kan je veel doen om energie te besparen. Zo kan je het gas wat lager zetten. Hiermee bespaar je tussen de 45 en 80 procent energie (al duurt het natuurlijk wel wat langer voordat iets aan de kook raakt). Ook door de oven tien minuten voor tijd uit te zetten, wordt veel onnodig stroomverbruik voorkomen en is je kippetje nog steeds prima gaar. En waarom eigenlijk de oven gebruiken? Volgens het Voedingscentrum bespaar je namelijk ook energie als je je eten wat vaker in de magnetron opwarmt.

Als laatste kan je met het eten zelf heel wat doen. Door groente en rijst in minder water te koken, kan je je voetafdruk heel wat terugdringen en gaan er bovendien veel minder vitaminen verloren. Ook de basilicumplant bij de Albert Heijn moet je gewoon laten staan. Naast dat deze meestal alweer verdord is tegen de tijd dat je er drie takjes af hebt geknipt, kost het namelijk veel energie en plastic om ze te vervoeren. Waar haal je dan je kruiden vandaan? Uit een eigen kruidentuin bijvoorbeeld. En zo bespaar je niet alleen: eigen kruiden smaken namelijk ook nog eens veel lekkerder.

Bron: Voedingscentrum
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Doe net dat beetje extra voor de natuur door duurzaam te koken”

  1. Ik sla steil achterover als ik lees dat je een magnetron moet gebruiken. Het eten wordt doodgestraald, wil je dat echt eten? Dat voedingscentrum moet maar eens goed gaan studeren>

  2. Eten warmen in de koekenpan of oven geeft veel prettigerensmaak.
    Eens met reactie 1, gebruik magnetron niet te veel.

  3. Geen magnetron gebruiken, maar de pan in een hooikist (lees onder je dekbed in bed) zetten, zodra het kookt. Na een poosje is het vanzelf gaar. Of stomen : klein laagje water in de pan en groenten in een stoommandje er boven op.

  4. Ben het met alles eens behalve het magnetron gebruik. Alle werkzame stoffen die je uot voedsel opneemt vindt je terug in de ontlasting. Gewoon omdat door de straling alle moleculen veranderen en niet meer opgenomen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met