The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Hoe ga jij om met vlees? Eet jij bewust minder of misschien wel geen vlees? Of eet jij wars van alle vleescommotie je dagelijkse stukje vlees? Wij van The Optimist hebben de indruk dat minder vlees eten terrein wint. Met de eerste Nationale Week Zonder Vlees in aantocht zocht The Optimist wat feiten en cijfers over vlees op.
Dit Nederlandse idee om volgende week zeven dagen geen vlees te eten kent vele voorgangers. We kennen natuurlijk de Veggie Challenge van Viva Las Vega’s en ook België heeft een dergelijk initiatief. In de afgelopen zes jaar deden 114.000 Belgen mee aan ‘40 dagen zonder vlees’. Gedurende de vastenperiode bespaarden zij in totaal 6.440.464 m2 op de ecologische voetafdruk van het land. Dat houdt in: 7.427.286 baden vol water of de broeikasuitstoot van 7.188.236 autokilometers. Deze besparing benadrukt volgens de organisatie van de Nationale Week Zonder Vlees het belang en de relevantie van minder vlees eten als onderdeel van het eetpatroon.
In Nederland wordt na een jarenlange gestage daling naar minder vlees weer meer vlees gegeten. Uit onderzoek van Wageningen Economic Research aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Cijfers van 2017 zijn nog niet bekend. De vleesconsumptie per persoon in Nederland ligt lager dan die in Frankrijk, Duitsland en het gemiddelde van de EU, maar hoger dan die in het Verenigd Koninkrijk en België. Het is allemaal ver boven het wereldgemiddelde, dat ligt op 21 kg per persoon per jaar.
Volgens de vegetariërsbond die diverse onderzoeken onder de loep nam en vergeleek is er wel een toename in minder vlees eten, het zogenaamde flexitarisch eten. Maar volgens de bond variëren de percentages flexitariërs naar gelang de definitie wordt afgebakend. Variabelen hierin zijn:
Ongeacht de afbakening en definitie laten alle onderzoeken een stijging zien van het aantal mensen dat zegt niet dagelijks vlees te eten: zo’n 12 procent sinds begin deze eeuw. Conclusie uit de meest recente cijfers: tweederde van de Nederlanders eet niet elke dag vlees of vis. Ruim de helft van de Nederlanders eet drie of meer dagen per week geen vlees bij de warme maaltijd. Opmerkelijk vinden zij dat vlees vooral wordt vervangen door andere dierlijke producten: vis, kaas en ei.
Volgens initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees Isabel Boerdam bestaan veel vooroordelen over vegetarisch eten. ‘Het zou saai, smakeloos of ingewikkeld zijn.’ Zij is ervan overtuigd dat vegetarisch eten juist verrassend en smaakvol is. Boerdam: ‘Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken. Deelnemers kunnen zich online inschrijven en krijgen praktische tips om de mogelijkheden van de vegetarische keuken te ontdekken. Zowel thuis, als onderweg, op het werk en in de supermarkt. Diverse bedrijven, scholen en bekende vegetariërs hebben zich aangesloten bij deze promotieweek.
Wie juist niet mee doet, is de Vegetarische Slager. Desgevraagd liet mede-oprichter Niko Koffeman het marketingvakblad Foodlog weten dat de Vegetarische Slager “een beetje een vreemde eend is in een gezelschap van ‘bedrijven die lang niet altijd streven de vleesbeleving zo dicht mogelijk te benaderen'”. Koffeman zegt zich jaarrond in te zetten voor vleesvervanging.
Redenen om minder vlees te eten zijn talrijk. Misschien is het je persoonlijke voorkeur, wellicht denk je aan de dieren of sta je stil bij milieu. Als volwassene bespaar je door één week geen vlees te eten, liters water en heb je een lagere bijdrage aan de broeikasuitstoot. Is het voor jou onbekend terrein en ben je benieuwd hoe het is om minder vlees te eten? Kijk dan op weekzondervlees.nl
Econoom Ewald Engelen moedigt aan om mee te doen en twitterde: ‘Doe mee! En als je dan toch bezig bent waarom niet het hele jaar…’
The Optimist doet mee en brengt graag volgende week verslag uit. Laat jij ons weten waarom jij wel/niet meedoet?
Lees ook in de Daily:
> Moderne techniek bij oude behandeling belangrijke vernieuwing
> Wij besloten te mediteren. Dit gebeurde
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Ik eet zo al minder vlees.Het is duur,ik kom niet toe met mijn pensioen als ik zou vlees eten vb:150 gram zoals vroeger.ik eet ook soms eieren en forel dat is ook goedkoop.En van die pakjes nep vlees heb ik eens geproefd,het is groenten eten met groenten of pasta.Je moet het goed kruiden,vb met wat chili
en olie gebruiken om te braden.En het is ook niet zo goedkoop.Gr VM
Ja wij doen mee! Sinds 1 januari zijn wij, op initiatief van mijn 16 jarige zoon flexitariers geworden, we aten al niet elke dag vlees, maar toch zo’n 4x per week. De afgelopen 8 weken zijn omgevlogen en hebben we onze consumptie van vlees, vis en gevogelte wonderbaarlijk makkelijk tot bijna niets terug gebracht. Het vegetarisch winkelen en koken vraagt wel even een omschakeling maar de beloning is enorm mooi, we hebben al een groot aantal nieuwe favoriete gerechten waar we onze vingers echt bij aflikken… (black bean galapenos burger, eggplant lasagne, nachos met mexicaansgekruide vleesvervanger). Saai nee absoluut niet. Vaak zeggen we, eigenlijk lekkerder dan met vlees……
Hoe kan het dat er gevraagd wordt het artikel te delen en er geen icoontje verschijnt van Facebook of Twitter? Zelfs niet nadat ik ben ingelogd.
Wat goed om te horen Dorieke!
En wat leuk dat jullie flexitariers zijn geworden op initiatief van uw zoon.
De gerechten die u noemt klinken al heerlijk en inderdaad totaal niet saai!
– The Optimist
Vlees is inderdaad duur. Vegetarisch eten hoeft dat helemaal niet te zijn.
Varieer bijvoorbeeld met peulvruchten en let goed op de aanbiedingen. Met wat kruiden, zoals knoflook en ui, kun je gerechten heerlijk op smaak brengen.
– The Optimist
Hoi Aaltjen,
Dat klinkt als een foutje in de website. Gelukkig kan je van fouten leren. Als het goed is, is het nu opgelost en kan je weer naar hartenlust delen!
– de redactie