Documentaire onthult valkuilen van biologische landbouw

The Optimist 5 apr 2023 Natuur & Milieu

In de nieuwe documentaire Paved Paradise nemen bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd de biologische landbouw op de schop. Is dit wel zo goed voor de natuur als ons altijd is voorgelegd?

‘Gaan we nou weer een depressieve film maken, waarmee we mensen een kutgevoel geven?’, zo leidt regisseur Karsten de Vreugd de documentaire in. Het is een terechte vraag. De landbouw is de laatste jaren een veel besproken onderwerp. Van de stikstofcrisis tot ontbossing, de landbouw gaat als onderwerp gepaard met klimaatproblemen en negativiteit. Paved Paradise poogt op een luchtige manier een serieus onderwerp aan de kaak te stellen. De biodiversiteit op aarde gaat achteruit, en biologische landbouw draagt bij aan dit probleem.

Biologische landbouw

Biologische landbouw wordt veelal gepresenteerd als de milieubewuste manier van landbouw bedrijven. Geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Volgens organisatie voor boeren en tuinders ZLTO is biologische landbouw ‘een allesomvattend systeem waarin boeren en telers nauw samenwerken met elkaar en met het natuurlijke ecosysteem om hoogwaardig voedsel te produceren.’

Bepaalde producten in de supermarkt hebben een logo met een groen blaadje, het EU-logo voor biologische productie. Dat betekent dat deze producten biologisch zijn. De consument gaat er dus vanuit milieubewuster bezig te zijn bij het kopen van deze alternatieven. Maar is dat echt zo?

Paved Paradise

Hidde en Karsten gaan op reis om de waarheid achter biologische landbouw aan het licht te brengen. Ze spreken met deskundigen en Europarlementariërs over voedselproductie en de stand van zaken rondom de biodiversiteit. Komt biologische landbouw de biodiversiteit ten goede? Dit vraagstuk brengt hen de hele wereld over. Het antwoord blijkt: nee. Voor biologische landbouw is meer grond nodig voor dezelfde opbrengst. De biodiversiteit is juist gebaat bij intensivering: meer voedsel produceren op kleinere stukken land.

Paved Paradise is vanaf 6 april 2023 te zien in bioscopen en filmhuizen door heel het land. De documentaire weet op humoristische en vlotte wijze een serieus probleem uiteen te zetten en brengt zo een waardevolle bijdrage aan ons beeld van de Nederlandse landbouw.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Documentaire onthult valkuilen van biologische landbouw”

  1. Beste mensen,
    Met grote schrik lees ik jullie reactie op de film Paved Paradise. Jullie stellen: ‘Voor biologische landbouw is meer grond nodig voor dezelfde opbrengst. De biodiversiteit is juist gebaat bij intensivering: meer voedsel produceren op kleinere stukken land.’
    Te gek! Biologische landbouw zorgt voor gezondere grond, produkten en beesten. Biologische grond is minder intensief bebouwd, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en goede levendige grond. Er is meer grond nodig voor een biologisch product hier in Nederland. Dat is waar. Maar voor de intensieve landbouw is invoer van buiten Nederland nodig, plus de transportkosten, de energiekosten en bestrijdingsmiddelen. Plus de kwaliteit van de grond gaat achteruit hier en daar. Het is eigenlijk een sprookje dat voor intensieve landbouw minder grond nodig is.
    40 % van de aarde wordt gebruikt voor landbouw. 2/3 daarvan is grasland voor vee. 1/3 is voor akkerbouw en 1/3 hiervan is voor veevoer. Als we daar grotendeels mee stoppen, dat gebeurt bijvoorbeeld met strokenlandbouw en betere bedekking van de grond en ook wat goede dierlijke mest, dan hebben we geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig en telen we gezonde voeding voor de mens en dier. Ook hoeven er dan geen tropische regenwouden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika gekapt te worden om soja voor ‘onze’ veeteelt te produceren. De biologische landbouw is verweven met de natuur, op de bedrijven heb je al meer biodiversiteit. Biologisch ga je niet uit van import van vee. Je ziet alle grond die gebruikt wordt. Deze landbouw richt zich niet tegen de natuur, maar de natuur is geïntegreerd. Dan blijft de grond gezond en vitaal.
    Dus minder veeteelt, geen invoer van soja, goede zorg voor grond, dier en mens zoals in de biologische landbouw zou heel goed zijn voor de biodiversiteit, voor het klimaat, voor de mens!!!
    Ik hoop dat jullie deze reactie serieus nemen,
    Met vriendelijke groeten
    Elly van den Braak

Geef een reactie