Dit voedingspatroon is het beste voor milieu én gezondheid

The Optimist 25 apr 2018 Gezondheid

Gezond zijn en tegelijkertijd ook een steentje bijdragen aan het milieu? Dat is mogelijk! En het gaat je zeker lukken als je voor dit voedingspatroon kiest.

Af en toe een beetje vlees

Uit onderzoek van Corné van Dooren, voedingswetenschapper aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, blijkt dat voedingspatronen die gezonder zijn over het algemeen ook duurzamer zijn, met name wanneer gekozen wordt voor flexitarische voeding. Wanneer mensen op bepaalde dagen vlees en vis laten staan en af en toe wel een stukje kip of een stukje vis nemen, wordt er ook wel gesproken van een flexitarisch voedingspatroon. Het grootste deel van de week wordt dan gekozen voor vegetarische voeding, met bijvoorbeeld peulvruchten, noten, zaden of andere vleesvervangers.

Groen, bruin, wit en rood

Van Dooren keek naar de duurzaamheid én voedingskundige kant van bepaalde voedingspatronen. Welk effect heeft bepaalde voeding op het milieu en hoe gezond is het eigenlijk? Om gezondheid te combineren met duurzaamheid, ontwikkelde hij de Sustainable Nutrient-Rich Foods (SNRF)-index. Deze index deelt voedingsmiddelen in in vier categorieën: groen, bruin, wit en rood. Producten die in de groene categorie zitten, bevatten nuttige voedingsstoffen én zijn duurzaam, zoals peulvruchten, groente en fruit. Aardappelen, noten en graanproducten zitten in de bruine categorie en scoren ook nog goed. Producten als kip, zuivel en vis scoren lager en bevinden zich dan ook in de witte categorie. Tot slot is daar de rode categorie, met producten als kaas, sausjes en rood vlees. Producten in de rode categorie zijn niet goed voor de gezondheid én tevens het meest belastend voor het milieu.

Gezond én duurzaam

Om aan onze gezondheid te denken én aan het milieu zouden we volgens van Dooren met name moeten kiezen voor producten die zich in de groene en bruine categorie bevinden. Natuurlijk mogen producten uit de witte categorie ook, maar dan met mate. En de producten uit de rode categorie? Die kunnen we het beste zo veel mogelijk mijden zegt van Dooren. Volgens hem zouden we de klimaatimpact van ons voedingspatroon namelijk kunnen laten dalen tot vijftig procent als iedereen kiest voor een flexitarisch voedingspatroon. En dit is hard nodig, gezien het feit dat het klimaat steeds meer verandert en de aarde onder grote druk staat. Niet alleen helpen we hier het milieu een handje mee, ook zorgen we voor een gezonder lichaam en een gezondere geest.

Kijk jij bewust naar wat je eet om te denken aan je gezondheid en het milieu? Hoe ziet jouw voedingspatroon er uit?

Bron: Nieuws voor diëtisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Dit voedingspatroon is het beste voor milieu én gezondheid”

Geef een reactie