Dit platform verduurzaamt jouw kledingkast

The Optimist 28 jun 2018 Natuur & Milieu

Onlangs is het kennis- en inspiratieplatform gelanceerd om jouw kledingkast te verduurzamen. Er is namelijk nog steeds sprake van ernstige misstanden in de kleding- en textielindustrie en veel kleding is ook niet duurzaam. Met dit platform weet je waar je aan toe bent.

Solidaridad en Sympany lanceerden onlangs mode-bewust.nl. Deze website helpt bij het maken van goede keuzes voor je kledingkast. Want hoe kun je nou je garderobe verduurzamen en welke kleding is op een eerlijke manier gemaakt? Gehoopt wordt om met dit platform een eerlijke en tevens duurzame kleding- en textielsector te ontwikkelen. Er wordt in het bijzonder aandacht besteedt aan Ethiopië, wat een opkomend productieland is. Getracht wordt om hier de arbeidsomstandigheden en het gezinsinkomen van de werknemers te verbeteren en misstanden te voorkomen. Dit wordt onder andere gedaan met trainingen, workshops en verbeterplannen.

Van groen de mode maken

In 2013 was de Rana Plaza-ramp, waardoor steeds meer mensen zagen hoe slecht de omstandigheden zijn in de kleding- en textielindustrie. Deze omstandigheden zijn in veel gevallen nog steeds slecht, met lage lonen, onveilige situaties en milieuvervuiling. En hoewel men wel steeds meer bezig is met duurzaam voedsel en het huis verduurzamen, lijkt dit op het gebied van kleding nog achter te lopen. Om de consument een handje op weg te helpen is mode-bewust.nl opgericht. ‘Samen kunnen we zorgen dat ‘groen’ de mode wordt en blijft’, aldus Heske Verburg, directeur van Solidaridad in Europa.

Repareren, recyclen, ruilen of verkopen

Op dit moment voert snelle trendy mode, die ook nog eens weinig kost, de boventoon. De consument wil vaak iets nieuws voor maar weinig geld. Marc Vooges, directeur van charitatieve textielinzamelaar Sympany vertelt zelfs dat kleding gemiddeld maar vier keer wordt gedragen. Vervolgens wordt het weggedaan omdat een naadje los zit of, wat nog vaker het geval is, omdat we erop uitgekeken zijn. Hier moet iets aan gedaan worden. Met de tips die het platform geeft kun je dan ook je fashion footprint verlagen. Je komt er achter wat de herkomst van je kleding is en gaat gericht én minder kopen. Natuurlijk kun je ook je steentje bijdragen door je kleding te repareren, ruilen, verkopen of recyclen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Dit platform verduurzaamt jouw kledingkast”

  1. Tip: doe een kleurenanalyse. Je koopt dan nooit meer kleren met de kleuren die jou niet mooi staan. Zelfs als de kleren dan een beetje versleten zijn zal je je er nog goed in voelen.

    De kosten zijn snel terug verdiend.

  2. Prachtig initiatief, maar ik pleit voor zelf onderzoeken en vragen, want hoe meer vrije naar verantwoorde kleding vraagt, hoe meer bewustzijn er komt bij de handel. De meeste antwoorden die ik krijg beginnen met: dat heb ik ook tegen mijn baas gezegd…

  3. Vroeger kon je kleding dragen totdat het versleten was, nu is het al versleten voordat het gedragen is. Velen kennen het probleem van de mysterieuze gaatje in t-shirts op de buik. Onlangs heb ik me nog eens laten verleiden om een t-shirt te kopen en…..jawel…er zaten al gaatjes in.

  4. Aanvulling:
    Koop alsjeblieft nooit een voorgebleekte en/of gestonewashte spijkerbroek: met veel water, energie en bleekmiddel wordt de levensduur van een supersterk product met jaren verkort!
    Dat is niet meer van deze tijd.

Geef een reactie