Dipje? Dit verhoogt binnen 25 minuten je energieniveau

The Optimist 6 okt 2017 Gezondheid

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Waterloo is gebleken dat een korte sessie Hatha yoga en mindfulness meditatie de hersenactiviteit en het energieniveau significant verbeteren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat je per dag maar 25 minuten op de yoga mat hoeft te staan óf een meditatiesessie hoeft te doen om jezelf een boost te geven. De activiteiten zorgen ervoor dat je daarna doelgerichter te werk kunt gaan en je emoties, acties en gedachtepatronen beter onder controle hebt.

Focussen op minder dingen tegelijk

‘Hatha yoga en mindfulness meditatie laten allebei de hersenen focussen op een gelimiteerd aantal processen tegelijk, zoals ademhaling en houding. Ook verminderen deze twee activiteiten het verwerken van onbelangrijke informatie’, vertelt professor Peter Hall. ‘Deze twee uitwerkingen houden na de yoga- en meditatiesessie nog een tijdje aan en zorgen ervoor dat mensen zich makkelijker kunnen focussen tijdens hun dagelijkse bezigheden.’

Tijdens het onderzoek deden 31 mensen mee. De deelnemers deden in willekeurige volgorde  vijfentwintig minuten aan Hatha yoga, vijfentwintig minuten aan mindfulness meditatie en vijfentwintig minuten lezen (een controletaak). Deelnemers die na de yoga- en meditatieoefening een uitvoerende taak kregen presteerden aanzienlijk beter dan de deelnemers die na het lezen iets moesten uitvoeren.

Uit het onderzoek bleek ook dat mindfulness meditatie en Hatha yoga beiden effectief zijn voor het verhogen van het energieniveau, maar de yogavorm heeft toch net iets meer voordelen dan meditatie alleen. De reden dat yoga het energieniveau hoger opkrikt dan meditatie en een nog grotere invloed heeft op het uitvoeren van taken, kan volgens hoofdonderzoeker Kimberly Luu komen door het vrijkomen van endorfine en omdat er meer bloed naar de hersenen stroomt en er minder focus is op nutteloze gedachtes.

Hatha yoga en mindfulness meditiatie

Hatha yoga is een van de meest beoefende yogavormen in het westen en omvat het aannemen van lichamelijke houdingen in combinatie met ademhalingsoefeningen en meditatie. Mindfulness meditatie is het observeren en accepteren van gedachten, emoties en gebeurtenissen in het lichaam.

Volgens Luu hangen er meer voordelen aan Hatha yoga dan aan meditatie alleen. Door yoga word je namelijk ook nog eens flexibeler en sterker. Doe jij wel eens aan yoga of meditatie? En wat doet het voor jou?

Ook in de Daily van vandaag:
Griepprik is mogelijk effectiever bij goedgehumeurde mensen
Iets goed te maken? Zeg ‘gewoon’ sorry

Bron: Univeristy of Waterloo
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.