Griepprik is mogelijk effectiever bij goedgehumeurde mensen

The Optimist 6 okt 2017 Gezondheid

Is een griepprik nou effectief of niet? En wat beïnvloedt zo’n prik? Wetenschappers van de universiteit in Nottingham gingen op onderzoek uit. De resultaten zullen je verrassen.

De onderzoekspopulatie bestond uit 138 ouderen die allen recht hadden op een griepprik. In de zes weken die vooraf gingen aan het krijgen van deze prik gingen de onderzoekers na hoe het met bepaalde zaken was gesteld bij de ouderen. Hoe was hun humeur? Deden de ouderen aan beweging? Hoe was hun voeding en hoe zag het slaappatroon er uit?

Na deze zes weken kreeg de onderzoekspopulatie de griepprik. Hierna wilden de onderzoekers achterhalen hoe effectief deze prik eigenlijk was. Daarom werd er vier en zestien weken na de griepprik bloed geprikt om te achterhalen hoeveel griep-antilichamen in het bloed aanwezig waren.

Meer effect bij een goed humeur

Vervolgens werd onderzocht of er een bepaalde link was tussen het effect van de vaccinatie en de onderzochte factoren. Onderzoekers kwamen er achter dat het humeur, dat in de zes weken voorafgaand aan de vaccinatie was nagegaan, geassocieerd werd met meer antilichamen na de griepprik. Dit werd nog meer bevestigd wanneer de onderzoekers keken naar de voeding, beweging en het humeur op de dag van de vaccinatie. Hieruit werd geconcludeerd dat het humeur wel degelijk invloed kan hebben op de effectiviteit van de griepprik.

Het immuunsysteem beïnvloeden door bepaalde factoren

De mate van effectiviteit van een vaccinatie hangt tevens af van hoe goed het immuunsysteem van een individu werkt. Dit betekent dat een vaccinatie soms meer effect kan hebben bij een jonger persoon dan bij een ouder persoon. Maar ook de factoren die onderzocht zijn (humeur, beweging, voeding en slaappatroon) hebben invloed op het immuunsysteem. Van beweging, voeding en slaap was al bekend dat deze het immuunsysteem beïnvloeden, waardoor een vaccinatie effectiever kan zijn. Maar nu lijkt dus ook dat de ouderen die een beter humeur hebben meer baat hebben bij de vaccinatie. Wel is er nog meer onderzoek naar dit verband nodig om vast te stellen dat dit echt zo is.

Ook in de Daily van vandaag:
Iets goed te maken? Zeg ‘gewoon’ sorry
Dipje? Dit verhoogt binnen 25 minuten je energieniveau

Bron: Scientias
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.