Diepe slaap als nieuw streven

The Optimist 16 sep 2021 Gezondheid

Velen van ons streven naar acht uur slaap per nacht, maar wist je dat de diepte van je slaap ook belangrijk is? The Optimist geeft drie tips voor een optimale diepe nachtrust.

Voldoende diepe slaap is goed voor je gezondheid. Je wordt minder snel ziek, blijft langer vitaal en het draagt bij aan gezonde hersenen. Tijdens de diepe slaapfase ontstaan er grote hersengolven, ontspannen de spieren en vertraagt de ademhaling. De energieniveaus vullen zich aan en nieuwe cellen herstellen ons lichaam.

Een vaste routine

Een avondroutine draagt bij aan diepe slaap. Door elke avond voordat je naar bed gaat dezelfde handeling te verrichten kom je tot rust. Een onderdeel van je routine voor het slapengaan kan bijvoorbeeld mediteren zijn. Alleen al door je te focussen op een gelijkmatige ademhaling en je spieren één voor één te ontspannen, krijg je meer rust. Wat ook helpt is om overdag te mediteren op de momenten dat je je onrustig voelt. Dat bespaart je ’s avonds weer wat woelen.

Pak je rust

De volgende tip is moeilijker dan het lijkt: vermijd inspanning. Door vlak voor bedtijd te sporten of te werken, krijg je een hoge hartslag en een warm lichaam. Dit is negatief voor een goede nachtrust. Zet ook op tijd je mobiel, laptop of televisie uit. Het licht van je scherm houdt je wakker.

Een goede slaapomgeving

Verduister je slaapkamer, zorg voor stilte en voorkom dat de kamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is tussen de vijftien en negentien graden Celsius. Een koele, donkere slaapkamer zorgt ervoor dat je brein het signaal krijgt om te rusten en verkleint de kans dat je tussendoor wakker wordt. Andersom is het belangrijk dat het overdag in huis licht genoeg is.

Meer tips nodig? Lees ook het artikel Slapen als een roos.

Bron: Dorsoo
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie