Diabetici krijgen training in de supermarkt

The Optimist 27 nov 2018 Samenleving

Mensen met diabetes type 2 krijgen hulp uit wetenschappelijke hoek. Aan de Universiteit van Amsterdam wordt momenteel een virtuele supermarkt ontwikkeld die de diabetici moet helpen bij het maken van gezondere leefstijlkeuzes. Diabetes type 2 is met gezonde aanpassingen in het eetpatroon vaak omkeerbaar.

Dit soort aanpassingen in de leefstijl vergen echter discipline, zodat gewenning ontstaat. De supermarkt is een omgeving waar het vaak lastig is gezonde keuzes te maken. Schappen liggen vol met lekkere, ongezonde voedingsmiddelen. Voor mensen met diabetes type 2 is de verleiding extra moeilijk. Een ongezonde keuze heeft bij hen namelijk een nog grotere impact op de gezondheid dan bij een gezond persoon. Ook zijn diabetici gevoeliger voor ongezonde prikkels in de supermarkt.

Een team van communicatiewetenschappers en psychologen van de UvA gaan aan de slag met de ontwikkeling van de virtuele supermarkt. Diabetespatiënten moeten zo de mogelijkheid krijgen om in een digitale omgeving te trainen in het maken van gezondere keuzes. De virtuele supermarkt wordt ontwikkeld aan de hand van een studie onder gezonde volwassenen, volwassenen met prediabetes en volwassenen met diabetes type 2. Tijdens de studie wordt gekeken naar welke rol externe afleidingen, zoals ongezond eten dat in de schappen ligt, drukte in de winkel en achtergrondmuziek, en interne afleidingen als hongergevoel spelen. De virtuele supermarkt moet uiteindelijk worden uitgegeven als mobiele applicatie waarmee mensen zichzelf kunnen trainen om minder aandacht voor interne en externe verleidingen te krijgen, zodat ze dit in het echte leven ook doen.

Verbetering

De virtuele supermarkt gebruikt een reeds bestaande conceptversie van de UvA. De doorontwikkeling van de app zorgt ervoor dat de ervaring van de gebruikers wordt verbeterd, zodat deze nog meer het gevoel krijgen in een echte supermarkt aanwezig te zijn. In de toekomst wordt de app vrij beschikbaar gesteld via de website van de Universiteit van Amsterdam.

Lees ook:
Mensen met diabetes type 2 kunnen zichzelf genezen

Bron: Universiteit van Amsterdam
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie