Mensen met diabetes type 2 kunnen zichzelf genezen

The Optimist 29 sep 2017 Gezondheid

Door een onderzoek zijn de oorzaken van diabetes type 2 bevestigd. Hierdoor kon worden vastgesteld dat de aandoening omkeerbaar is. Tijdens het onderzoek werden mensen met diabetes type 2 op een caloriearm dieet gezet.

Het onderzoek werd uitgevoerd door professor Roy Taylor van de Universiteit van Newcastle. Taylor bestudeerde bijna vier decennia lang de toestand van diabetespatiënten. Zijn onderzoek toonde aan dat voor mensen met diabetes type 2 overmatige calorieën leiden tot overtollig vet in de lever. Hierdoor reageert de lever slecht op insuline en produceert hij te veel glucose. Overtollig vet in de lever wordt doorgegeven aan de alvleesklier waardoor insuline producerende cellen niet werken.

Verliezen van vet positief voor productie insuline

Door het caloriearme dieet werd aangetoond dat een vermindering van minder dan één procent vet in de alvleesklier de normale productie van insuline opnieuw doet opstarten. Deze terugkerende normale productie van insuline heeft de omkering van diabetes type 2 tot gevolg. Uit het onderzoek van Taylor bleek dat deze omkering van diabetes mogelijk blijft gedurende ten minste tien jaar na de aanvang van de aandoening.

Diabetes type 2 omkeren door vermindering vet inname

‘Ik denk dat het werkelijk belangrijk is dat de patiënt er zelf iets aan doet’, meldt de professor. ‘Velen hebben me verteld hoe het overschakelen op een caloriearm dieet de enige mogelijkheid was om te voorkomen dat ze verdere medicatie moesten toedienen en een blijvende slechte gezondheid zouden hebben door hun diabetes. Door de onderliggende mechanismen te bestuderen hebben wij de eenvoud van diabetes type 2 kunnen aantonen.’ Professor Taylor en zijn team bevestigen hiermee zijn Twin Cycle Hypothesis: diabetes type 2 wordt veroorzaakt door overtollig vet in zowel de lever als alvleesklier.

Volgens de professor was het onderzoek voor de deelnemers geen straf. ‘Het was verrassend om vast te stellen dat het dieet als experimenteel hulpmiddel als aangenaam werd bevonden door de onderzoeksdeelnemers. Het dieet veroorzaakte geen honger en was voor de meesten geen moeite, maar gaf wel snel een verhoogde levenskwaliteit.’

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.