Navigatie-app begeleidt blinden via geluid

The Optimist 6 jan 2022 Samenleving

Start-up Dreamwaves experimenteert op High Tech Campus Eindhoven met een navigatie-app. Deze app begeleidt mensen via geluiden naar hun bestemming. Dat maakt de app bij uitstek geschikt voor blinden en slechtzienden.

De technici van Dreamwaves hebben gebruikers nodig om de app waveOut te optimaliseren. High Tech Campus Eindhoven biedt deze mogelijkheid. Het doel is om de campus toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen zonder visuele beperking. Dankzij de navigatie-app bewegen mensen zich gemakkelijker van het ene naar het andere gebouw.

Geluiden

Bij gebruik van de navigatie-app doe je ten eerste je oortjes in. De telefoon houd je voor je, want deze fungeert als ‘ogen’. Vervolgens voer je een adres in en kies je voor lopen of fietsen. Blinden en slechtzienden doen dat via spraakbesturing. Door het geluid van tromgeroffel in ofwel je linker- of je rechteroor, word je naar je locatie genavigeerd. Ook is het mogelijk om geluiden toe te wijzen aan obstakels en om onderweg een beschrijving van winkels en bezienswaardigheden te horen. De route is zichtbaar op een kaart, in tekst of via augmented reality met groene stippen.

Wil je meer lezen over innovaties die blinden en slechtzienden helpen? Deze daily gaat over een techniek die blinde en dove mensen helpt bij het communiceren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie