Techniek helpt blinde en dove mensen met communiceren

The Optimist 13 jul 2020 Samenleving

Hoe kunnen blinde mensen aan een bierflesje in de supermarkt herkennen of deze alcoholhoudend is of niet, of ze een tripel vasthouden of een witbiertje? En is er geen oplossing die ervoor kan zorgen dat dove mensen niet meer continu een gebarentolk bij zich hoeven te hebben? Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit UCLA en de Nederlandse startup Envision geven antwoord op deze vragen.

Geen tolk meer nodig

Een groot deel van de slechthorenden in Nederland spreekt gebarentaal. Net als dat het moeilijk is om een niet-Spaans-sprekende iets uit te leggen in het Spaans, hebben dove mensen vaak ook een tolk nodig om te communiceren met iemand die de gebarentaal niet machtig is. Dankzij een nieuwe uitvinding is dit misschien niet meer nodig.

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit UCLA hebben een slimme handschoen ontwikkeld die gebaren direct om kan zetten in spraak. Op deze manier wordt het straks een stuk gemakkelijker voor dove mensen om te communiceren.

De handschoen werkt door middel van sensoren die door alle vijf de vingers lopen. Het herkent de gebaren en stuurt ze draadloos door naar een app op een smartphone. De app leest de signalen en spreekt deze vervolgens in gesproken woorden uit. Het is de hoop van projectleider Jun Chen dat er straks geen tolk meer nodig is voor de communicatie tussen dove en niet-dove mensen.

De slimme bril

De slimme bril van Google werkte verre van optimaal toen hij een paar jaar geleden op de markt kwam. Toch zagen de mensen van Envision hier mogelijkheden in om het leven van blinden en slechtzienden makkelijker te maken. Ze ontwikkelen een bril die teksten voor kan lezen en objecten kan herkennen. De bril is nog in ontwikkeling en kent nu nog weinig details. Toch klinkt het als een veelbelovend idee dat we in de gaten moeten houden!

Bron: Optimistdaily.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie