The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Peulvruchten, ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Van rood tot geel en van groen tot bruin. De kidneyboon is één van deze peulvruchten. Een peulvrucht die vol belangrijke voedingsstoffen zit. Maar daarnaast heeft deze peulvrucht nog een ander belangrijk voordeel. Ze kunnen namelijk de CO2-uitstoot omlaag brengen.
Normaal halen we kidneybonen uit Noord-Amerika. Toch blijkt dat de kidneyboon ook in Nederland prima kan groeien. Groentefabrikant HAK oogstte deze peulvruchten in Zeeuws-Vlaanderen.
Sinds 2016 voert HAK proeven uit met de teelt van kidneybonen op Nederlandse bodem. Dit doen zij niet alleen, maar samen met de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV) en een teler in Zeeuws-Vlaanderen. Het begon klein, maar is inmiddels sterk uitgebreid. Afgelopen oktober was het eindelijk zo ver en werden de eerste kidneybonen van het jaar geoogst. De bonen blijken prima te groeien in de Zeeuws-Vlaamse bodem. Dit komt door het type grond in dit gebied en het aantal zonuren dat daar relatief hoog ligt. Daarnaast hebben telers in de regio al aardig wat ervaring met de teelt van bruine bonen. Deze kennis konden zij toepassen bij de teelt van de kidneyboon omdat deze bonen grote overeenkomsten hebben.
Kidneybonen zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Zo zitten ze vol belangrijke voedingsstoffen als eiwitten. Je kunt ook flink variëren met deze bonen. Zo kun je ze bijvoorbeeld in een lekkere chili con carne verwerken of in een wrap. Je kunt er zelfs brownies van maken. De bonen zijn ook nog eens duurzaam wanneer ze op eigen bodem worden geteeld. Het bedrijf wil namelijk hun groenten, fruit en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen telen. Dit leidt tot een lagere CO2-voetafdruk. Op dit moment lukt dit voor zo’n 70 procent van de producten van HAK. Soms is het namelijk – door het klimaat – niet mogelijk om bepaalde producten in Nederland te telen. Wellicht is het in de toekomst mogelijk om alle producten op eigen land te telen, zodat er minder transport nodig is en dus ook minder CO2-uitstoot.
Ook in de Daily van vandaag:
> Van kattenfilmpjes word je productiever dan je denkt
> 5 snacktips waardoor je vandaag nog gezonder eet
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
De alom bekende gewone Hollandse bruine bonen zijn toch ook net zo gezond? En de Hollandse capucijners?