Denvers politiealternatief werkt

The Optimist 5 mrt 2021 Samenleving

We zijn gewend aan ambulances, politiewagens en brandweer, maar inwoners van het Amerikaanse Denver ervaren een nieuw fenomeen in het dagelijkse straatbeeld: de zogenaamde STAR-wagens, met een unieke misdaadaanpak.

Niet elke keer dat de politie wordt gebeld gaat het om een geharde misdadiger. Vaak betreft het mensen die verward of mentaal problematisch zijn. Om lokale politie de ruimte te geven op grotere misdaden te focussen is daarom de Support Team Assisted Response, of STAR, opgericht. Dit team van maatschappelijk werkers en ambulancebroeders wordt ingezet bij vergrijpen zonder criminele bedoeling. Denk hierbij aan huisvredebreuk en problemen rond de bijslaguitkering.

Gedurende een proefperiode van zes maanden werd bij meer dan 740 incidenten gebruikgemaakt van STAR. En met succes. In geen van deze gevallen was er sprake van arrestaties of gevangenisstraf. Ook extra hulp van een politieagent was niet nodig. Bovendien lijkt het erop dat agenten het initiatief steunen; in meer dan dertig procent van de gevallen schakelden zij zelf STAR in.

Opgedane lessen zijn bijvoorbeeld dat er grotere voorraden van dekens, kleren en eten moeten worden meegenomen in de STAR-busjes. Nu de stad Denver 1.4 miljoen dollar heeft vrijgemaakt om de service te verbeteren, een bedrag dat werd verdubbeld door de Caring for Denver Foundation, hoeft dat geen probleem te zijn. Het doel is nu volgens het team achter STAR om meerdere wagens in te zetten, met genoeg specialisten om de hele week door te opereren.

Dit is niet de enige manier om mensen met mentale problemen te helpen. In aflevering 18 van onze podcast Onderstroom vertelt psycholoog drs. Frits Bosch hoe hij een verschil maakt in de geestelijke gezondheidszorg.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie