De wereld schoonmaken en data verzamelen gaan prima samen

The Optimist 18 sep 2019 Natuur & Milieu

De planeet krijgt haar jaarlijkse schoonmaakbeurt. Wereldwijd vinden opruimacties plaats tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 21 september. Zo’n 18 miljoen vrijwilligers uit bijna 160 landen hebben zich aangemeld om zwerfafval op te ruimen. En dit is nodig. ‘De (plastic)productie neemt toe en daarvan komt een aanzienlijk deel in onze wateren terecht’, aldus Plastic Soup Foundation.

In Nederland hebben meer dan 10 duizend mensen zich aangemeld voor de opruimactie. Naast het zoveel mogelijk opruimen van zwerfafval, wordt geprobeerd via een app data te verzamelen, zoals het type afval en wat de locatie van de vondst is.

De informatie is noodzakelijk om tot structurele oplossingen te komen, stelt Plastic Soup Foundation. ‘We moeten weten welk soort afval in onze omgeving op de loer ligt, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het niet morgen of volgende week terugkeert.’

Data verzamelen

De data wordt vergaard met de Amerikaanse Litterati-app. Hiermee maak je een foto van het soort afval en geef je tags zoals het merk, materiaal en het soort product. Nederland is koploper in het in kaart brengen van afval met bijna 1,5 miljoen meldingen via de app.

‘We willen als één groot nationaal team in kaart brengen waar het zwerfafval ligt en wat voor soort afval het is. Op deze manier wordt de actie niet alleen een grote schoonmaakbeurt, maar ook een gigantische citizen science actie’, stelt de organisatie.

Meten waterkwaliteit

Daarnaast gaat de Plastic Soup Foundation deze dag rivier de Waal op om onderzoek te doen naar de kwaliteit van het Nederlandse rivierwater, een belangrijke bron van het drinkwater in ons land. Wetenschappers aan boord nemen watermonsters en onderzoeken die ter plekke op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en plastics. Volgens de organisatie garanderen marien biologen, die deze onderzoeken eerder hebben uitgevoerd, een eyeopener.

Oorsprong opruimactie

Het idee van een grootschalige opruimactie ontstond in 2008 in Estland. Zo’n 50 duizend inwoners ruimden het land binnen vijf uur op. Het wereldnieuws werd gehaald. De Estlandse Let’s Do it Foundation werd hierna opgericht om het idee ‘één land opruimen in één dag’ te verspreiden. En met succes. Op World Cleanup Day 2018 werd naar schatting 88 miljoen kilo afval in 24 tijdzones uit het milieu gehaald.

Plastic Soup Foundation vraagt sinds de oprichting in 2011 aandacht voor het plastic in het milieu. We ademen microplastics niet alleen in, residuen zit ook in onze voeding en ons drinken. Per week is dit de hoeveelheid van een creditcard. Hierover schreven wij in magazine #188 in Plastic en man-zijn.

Meedoen aan World Cleanup Day NL kan op twee manieren. Meld je aan bij een van de organisaties bij jou in de buurt of organiseer zelf een opruimactie. Het symbolische, landelijke startschot voor World Cleanup Day wordt om 10:00 uur gegeven in Zaltbommel.

Lees ook: 18-jarige lost probleem microplastic op

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie