De stad van de toekomst, Toyota weet wel hoe die eruitziet

The Optimist 10 jan 2020 Samenleving

Hoe zal de stad van de toekomst eruitzien? Daar gaat Toyota misschien antwoord op geven. Zij gaan namelijk in Japan de ‘Woven City’ bouwen aan de voet van de berg Fuji. De stad zal 175 hectare grond beslaan en wordt een proefterrein voor allerlei futuristische technologieën en ontwerpen. Volgend jaar begint de bouw van dit prestigieuze project.

Het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) gaat helpen bij het ontwerpen van de stad. In de bouw wordt klimaatneutraal hout en (deels) door robots gemaakt Japans houtsnijwerk gebruikt. In de stad worden allerlei nieuwe technologieën getest die bijvoorbeeld in het huishouden kunnen worden gebruikt. Zo kan je in de huizen robotassistenten, zelf-vullende koelkasten en gezondheidsgadgets vinden. Ook houdt men met behulp van AI-systemen, camera’s en sensoren bij hoe het dagelijks leven van de inwoners kan worden verbeterd.

Ontmoetingsplekken

In de ‘Woven City’ is ruimte voor tweeduizend inwoners en dat zullen niet alleen maar medewerkers van Toyota zijn: ook gepensioneerden, families en wetenschappers zijn vrij om zich in de stad te vestigen. Ook zal er veel aandacht zijn voor groen met een groot centraal, en meerdere kleine lokale, stadspark(en). Al dit groen moet er volgens Toyota topman Akio Toyoda niet alleen voor zorgen dat de stad opgaat in zijn omgeving, ook zullen de parken dienen als ontmoetingsplekken voor de bewoners.

Naast zonnepanelen wordt ‘Woven City’ grotendeels aangedreven door waterstof en ook op het gebied van mobiliteit vindt verregaande innovatie plaats. Zo mogen er alleen volledig zelfrijdende, elektrische auto’s en busjes rijden en is de stad ontworpen met een rooster van wegen. Dit rooster moet ervoor gaan zorgen dat elk type vervoer van een eigen traject is voorzien. Met zulke aparte wegen zal volgens Toyota je dagelijkse ochtendwandeling dan een stuk effectiever en veiliger verlopen. En dat is natuurlijk maar een voorproefje: In The Optimist #190 vertelt futurist en auteur Christian Kromme meer over hoe de mobiliteit van de toekomst eruit gaat zien. Dit artikel lees je hier.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De stad van de toekomst, Toyota weet wel hoe die eruitziet”

  1. Ik hoop dat er in die stad ook plek zal komen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. ~Daarvan komen er steeds meer, lijkt het, met minder ruime voor ze!

Geef een reactie