De Orde van het Theelepeltje
Uitgelicht Zingeving

De Orde van het Theelepeltje

Lisette Weber-Ziere 12 okt 2018

‘Wat een mooi lepeltje, hoe kom je daar nou aan?’ Op het tafeltje van een bijzonder praktisch en weinig decoratief ingestelde vriendin ligt een zilveren theelepeltje voorzien van zowel een Delfts blauwe afbeelding als schitterend gedetailleerde gravure. Ze begint te glunderen. ‘Ik ben verheven in de Orde van het Theelepeltje.’ Ik had er nog nooit van gehoord, maar inmiddels zou ik het liefst strooien met theelepeltjes.

Wat blijkt? We hebben de Orde te danken aan de schrijver Amoz Os. Hij vroeg in een interview wat je zou doen als er brand was. Je pakt een emmer. Geen emmer? Dan een beker. Geen beker? Dan pak je desnoods een theelepeltje. Hij maakte de vergelijking om te bewijzen dat iedereen altijd wel een klein dingetje kan doen om een ander te helpen. Het is een kleine moeite, een gebaar, kortom: vriendelijkheid. Als iedereen een theelepeltje vriendelijkheid zou geven, zouden we een mooiere wereld hebben.

In Nederland nam iemand zijn woorden letterlijk en richtte de Orde van het Theelepeltje op. Via de website theelepeltje.nl zijn er insignes te bestellen die je een ander kunt opspelden als dank voor kleine vriendelijkheden. Je kan natuurlijk ook een echt theelepeltje geven. Het idee sloeg aan en ik sprak verschillende mensen die elkaar met regelmaat een (thee)lepel geven om belangrijke momenten te herdenken. Het is hun versie van een kaartje geworden. Bij trouwerijen, een nieuwe baan of een scheiding of overlijden, wensen zij elkaar het beste toe; met een lepeltje. Je kunt elkaar ook bedanken met een theelepeltje. Als iemand bijvoorbeeld helpt met het ophalen van de kinderen als je werk uitloopt. Of als je lieve ouders je midden in de nacht komen ophalen omdat je met de auto gestrand bent in Verweggistan aan de Rijn. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Het gaat om het gebaar.

Inmiddels heeft mijn vriendin het theelepeltje toch in de keukenla gelegd. Het wordt alleen gebruikt bij heel bijzondere gelegenheden. Ik heb er zelf ook één weggegeven. Als dank voor mijn kennismaking met de Orde. Misschien mag ik er zelf ook wel ooit een ontvangen? Tot die tijd strooi ik in elk geval met vriendelijkheid. En theelepeltjes.

Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar). Doet aan fotografie en yoga. Verzamelt stenen en mineralen...

Meer over Lisette >
Bekijk website van de auteur >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *