De Orde van het Theelepeltje

Lisette Weber-Ziere 12 okt 2018 Zingeving

‘Wat een mooi lepeltje, hoe kom je daar nou aan?’ Op het tafeltje van een bijzonder praktisch en weinig decoratief ingestelde vriendin ligt een zilveren theelepeltje voorzien van zowel een Delfts blauwe afbeelding als schitterend gedetailleerde gravure. Ze begint te glunderen. ‘Ik ben verheven in de Orde van het Theelepeltje.’ Ik had er nog nooit van gehoord, maar inmiddels zou ik het liefst strooien met theelepeltjes.

Wat blijkt? We hebben de Orde te danken aan de schrijver Amoz Os. Hij vroeg in een interview wat je zou doen als er brand was. Je pakt een emmer. Geen emmer? Dan een beker. Geen beker? Dan pak je desnoods een theelepeltje. Hij maakte de vergelijking om te bewijzen dat iedereen altijd wel een klein dingetje kan doen om een ander te helpen. Het is een kleine moeite, een gebaar, kortom: vriendelijkheid. Als iedereen een theelepeltje vriendelijkheid zou geven, zouden we een mooiere wereld hebben.

In Nederland nam iemand zijn woorden letterlijk en richtte de Orde van het Theelepeltje op. Via de website theelepeltje.nl zijn er insignes te bestellen die je een ander kunt opspelden als dank voor kleine vriendelijkheden. Je kan natuurlijk ook een echt theelepeltje geven. Het idee sloeg aan en ik sprak verschillende mensen die elkaar met regelmaat een (thee)lepel geven om belangrijke momenten te herdenken. Het is hun versie van een kaartje geworden. Bij trouwerijen, een nieuwe baan of een scheiding of overlijden, wensen zij elkaar het beste toe; met een lepeltje. Je kunt elkaar ook bedanken met een theelepeltje. Als iemand bijvoorbeeld helpt met het ophalen van de kinderen als je werk uitloopt. Of als je lieve ouders je midden in de nacht komen ophalen omdat je met de auto gestrand bent in Verweggistan aan de Rijn. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Het gaat om het gebaar.

Inmiddels heeft mijn vriendin het theelepeltje toch in de keukenla gelegd. Het wordt alleen gebruikt bij heel bijzondere gelegenheden. Ik heb er zelf ook één weggegeven. Als dank voor mijn kennismaking met de Orde. Misschien mag ik er zelf ook wel ooit een ontvangen? Tot die tijd strooi ik in elk geval met vriendelijkheid. En theelepeltjes.

Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar)....

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

3 reacties op “De Orde van het Theelepeltje”

 1. lang geleden nam ik afscheid bij mijn eerste werkgever, en die had toen de traditie een “roerend geschenk” mee te geven, een theelepeltje, een exemplaar met het logo van de instelling erop. Zo denk ik nog steeds aan mijn eerste baan, bijna 40 jaar na mijn vertrek daar, als ik dat lepeltje bij mijn thee tref.

 2. Beste Lisette,

  Wat leuk dat je op je website aandacht schenkt aan de Orde van het Theelepeltje.
  Ik heb een goed bericht voor je! Omdat je dit leuke artikel op je website hebt gezet en vooral ook dat je met vriendelijkheid strooit is het ons een genoegen jou lid te maken van de Orde.
  Als je je naam en adres stuurt naar info@theelepeltje.nl sturen we jou het bijbehorende lepeltje op.
  Maar als je er prijs op stelt het officieel overhandigd te krijgen dan komen we aan die wens graag tegemoet.

  Als je het goed vindt zetten we op onze website een link naar jouw website en de tekst van het artikel.

  Willem Furnée, projectcoördinator M: 0654233334

 3. Ik probeer elke dag een vreemde, iemand in een winkel, op het zebrapad enz enz iets van vriendelijkheid te geven, woord, gebaar of glimlach. Maar dat theelepeltje: geweldig om het tastbaar te maken!!

Geef een reactie