De moed erin houden ondanks alles

The Optimist 14 apr 2021 Samenleving

In plaats van een terrasje in de zon wordt het weer een aangepaste Koningsdag. We geven enkele tips om het ondanks alles toch vol te houden tot alle maatregelen tot het verleden behoren.

Gevoel blijft belangrijk

Waar vroeger onze ogen op de toekomst waren gericht, kijken we nu vooral terug. Op wat er misgaat, op wie we verloren hebben en de mooiere tijden die we achter ons hebben gelaten. Dit kan leiden tot een overweldigende confrontatie met jezelf, die we liever uit de weg gaan. ‘Het kan altijd erger’ is een gedachte die echte reflectie in de weg kan zitten. Maar daar heb je niks aan. Sta echt stil bij wat er aan je voorbij is gegaan. Laat je emotie toe. Geef het een plek.

Wees lief voor jezelf

Het verlies van een vriend of familielid door corona is verschrikkelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Weet dat het beter wordt. Het enige middel tegen rouw is tijd. Op een gegeven moment kan rouw zich omvormen tot iets moois. Je draagt na verloop van tijd iemand bij je en eert ze met woorden en daden die hun nalatenschap vertegenwoordigen. Gun jezelf dus deze tijd. Rouw houdt zich niet aan een schema.

Laat lessen inzinken

Voor veel mensen voelt de coronaperiode als verloren tijd. Een periode die van momenten aan elkaar kleeft maar weinig variatie biedt. Wat dit als voordeel brengt is dat het je de ruimte geeft om na te denken; iets waar we in de oude waan van de dag vaak minder tijd voor maakten. Pak die ruimte om te kijken naar wat je belangrijk vindt en waar je voor wilt staan. Dit kan je onder andere doen met vrienden (op afstand) of door het zelf op te schrijven. En als je dan toch iets positiefs en hoopvols op papier zet, overweeg dan om het in te sturen naar onze Schrijfchallenge, zodat anderen het straks ook kunnen lezen.

Laat iets groeien

Op zoek naar een goede manier om variatie aan te brengen in je dagelijkse routine? Plant iets. Hiermee kun je actief terugkeren naar het heden en focussen op nieuwe groei. Het geeft  niet alleen tijdsbesef; het geeft je ook een reden om naar buiten te gaan, om niet gebombardeerd te worden met nieuws via je telefoon of laptop. Het helpt om je bewuster te laten zijn van je omgeving, en dat je je niet alleen maar hoeft te focussen op de rest van de wereld.

Blijf in gesprek

We hebben allemaal ons eigen pakkie-an gekregen tijdens de pandemie. Vergeet daarom niet om erover te praten met vrienden of familie. Erken dat de crisis moeilijkheden met zich meebrengt. Door te praten word je meer bewust van je eigen problemen en uitdagingen, terwijl je iemand anders op dezelfde manier helpt. Ook is het natuurlijk mooi om aan iemand die jou eerder heeft geholpen te laten weten wat ze voor je betekent hebben. Daar help je niet alleen diegene mee; het geeft je ook een eigen steuntje in de rug.

Dit zijn slechts vijf tips. Wij hebben er meer dan veertig verzameld in het e-book ‘Tips om je beter te voelen’. Dit is voor € 3,99 te bestellen in onze webshop. Als je meedoet met de eerdergenoemde Schrijfchallenge, krijg je het e-book gratis toegestuurd.

 

Bron: The Optimist
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “De moed erin houden ondanks alles”

  1. Je, wij zijn Gods geliefde kinderen! Je bent niet alleen, Dé Here Jezus Christus is nabij. De bijbel in gewone taal helpt je. Take care xxx mét Gods goede zegen, Alice

  2. Mag ik zeggen dat ik geniet van deze periode? Het doet me beseffen hoe goed ik het heb. Het thuiswerken en de rust, het niet steeds ergens naar toe gaan, het is heerlijk. En ik voel echt (kijkend naar andete landen) hoe goed we het hebben een geen reden tot klagen. Daarbij zij aangetekend dat ik geen ziekte of faillissementen in mijn directe omgeving had.

  3. Wij hier op de redactie genieten ook van het (iets) later opstaan.

Geef een reactie