De hond als mogelijke pre-coronatest

The Optimist 17 jun 2020 Gezondheid

Dat honden met hun sterke reukvermogen ziektes kunnen opsporen is al eeuwen bekend. Franse onderzoekers tonen aan dat honden zelfs getraind kunnen worden om COVID-19 op te sporen en daarmee mogelijk de belichaming van een pre-coronatest kunnen zijn.

Het onderzoeksteam van de École nationale vétérinaire d’Alfort nabij Parijs trainde de afgelopen tijd acht Mechelse herders om de geur van COVID-19 op te sporen. Dit gebeurde met behulp van 198 wattenstaafjes met daarop het okselzweet van coronapatiënten. De wattenstaafjes werden geplaatst in potten met een trechter, zodat de honden hun snuit dichtbij de geur konden plaatsen. De tests werden gedaan met 3, 4, 6 en 7 potten, waarvan er telkens maar 1 een positief exemplaar bevatte.

368 tests

Vier van de acht honden bleken het coronavirus iedere keer van de in totaal 368 tests succesvol te kunnen aanwijzen. De andere helft scoorde ook hoog en had gemiddeld 95 procent van de tests goed.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om te onderzoeken of getrainde honden kunnen worden ingezet om het coronavirus adequaat te kunnen opsporen. Daarbij zijn de honden snel en betrouwbaar in te zetten als pre-test.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “De hond als mogelijke pre-coronatest”

  1. En de getrainde honden die de transpiratielucht van de coronapatiënt opsnuiven, worden niet besmet?

  2. Patricia,

    Wat wij hebben begrepen uit het onderzoek, is dat het virus niet in het zweet aanwezig is (dus ook niet op de wattenstaafjes), maar dat het zweet van coronapatiënten een andere geur heeft dan het zweet van mensen die niet besmet zijn met het virus.

    Mvg,

    Namens de redactie

  3. Honden die drugs opsporen kunnen deze Corona geur ook met succes aanduiden in de preklinische fase. Hun nervus olfactorius neemt verschuivingen op cel nivo waar. De Franse onderzoekers zijn op het juiste spoor, nu nog het RIVM om nader onderzoek van de combi therapie met Zink van drs. Rob Elens vroegtijdig in de eerste lijn toe te staan opdat grotere aantallen de wetenschap kan dienen en derhalve de Covid 19 patiënt ! Bij positieve uitkomst zou veel ic leed bespaard kunnen worden.

Geef een reactie