De grootste oceaanopruimactie ooit

The Optimist 31 jul 2020 Natuur & Milieu

Het instituut Ocean Voyages heeft in 48 dagen 103 ton plastic uit de zee gehaald. Dit heeft een record opgeleverd: nooit eerder heeft een schoonmaakactie in de oceaan zoveel kunnen opruimen.

Volgens Mary Crowley, oprichter en uitvoerend directeur van het instituut Ocean Voyages, was het doel om 100 ton aan zwerfafval op te ruimen, maar dit gewicht is ruimschoots overschreden.

De actie vond plaats in de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch, een van de meest vervuilde gebieden in de Stille Oceaan. Het gebied is twee keer zo groot als Texas en wetenschappers menen dat er per vierkante meter, honderd kilo plastic in het gebied ligt.

Dagenlang heeft een team van het instituut het gebied afgestruind op zoek naar de hoogste plastic concentraties. Dit deden ze met behulp van GPS-trackers en drones.

Met deze grootschalige acties wordt voorkomen dat het plastic zich transformeert tot micro-plastics. Dit zijn hele kleine deeltjes plastic die in de zee blijven ronddwalen. De deeltjes zijn ontzettend moeilijk om op te ruimen en brengen veel schade toe aan het leven in de oceaan.

Ocean Voyages werkt aan nog effectievere manieren om de oceaan op te ruimen en in samenwerking met andere bedrijven zorgen ze ervoor dat het opgeruimde plastic wordt uitgezocht en gerecycled.

En hier stopt Ocean Voyages niet. Het instituut heeft nog meer ambitieuze doelen voor het volgende jaar gesteld. Ze maken plannen om hun technologieën op te schalen zodat ze in plaats van een boot, wel drie boten naar The Great Garbage Patch kunnen sturen.

Bron: Optimistdaily.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “De grootste oceaanopruimactie ooit”

  1. Is er samenwerking met Ocean Cleanup van de Nederlander Boyan Slat?

  2. Het instituut heeft nauw contact met ervaren zeilers. Met behulp van een gps-satelliet die gespecialiseerd is in het opsporen van visnetten, gaat het team te werk. De oceaan verzamelt door zijn stroming zelf al veel afval en netten op één plek. Waar een net ronddobbert, zullen dat er waarschijnlijk dus meer zijn. Met een hijskraan aan boord van het schip wordt het afval vervolgens het schip in gehesen.

  3. Ocean Voyages staat op zichzelf en maakt gebruik van relatief simpele zeilschepen. Ze hebben een nauwe samenwerking met het Matson, een afvalverwerkingsbedrijf in Honolulu. Deze zorgt ervoor dat het opgeviste afval netjes wordt gerecycled en verwerkt.

Geef een reactie