De effecten van veroudering tegen gaan? Dit voedingsmiddel helpt

The Optimist 5 jan 2018 Samenleving

We willen allemaal zo lang en gezond mogelijk blijven leven. Het uiterlijk kan dan een belangrijke rol spelen. Op een gegeven moment ontdek je die eerste grijze haar en een eerste rimpeltje. De één vindt dit vreselijk en de ander vindt het wel wat hebben en is er eigenlijk best trots op. Maar wist je dat er een product is dat huidveroudering tegen kan gaan?

Er zijn allerlei producten op de markt tegen huidveroudering wat onder andere ontstaat door ultraviolette straling. Zo bestaan er crèmes tegen rimpels of kun je zelfs een stapje verdergaan door het laten inspuiten van bijvoorbeeld botox. Deze producten zijn niet alleen prijzig, maar ook niet altijd even goed voor de gezondheid. Gelukkig bestaat er ook een natuurlijk product dat goed voor de huid is: cacao.

Warme, zelfgemaakte chocolademelk

Cacao is niet alleen goed voor de huid, maar is ook nog eens lekker. Je kunt er alle kanten mee op. Denk bijvoorbeeld maar aan een heerlijke warme chocolademelk tijdens deze koude dagen, of een zelfgemaakte cake of taart. Aan de Seoul National University Boramae Hospital hebben ze ontdekt dat cacao de elasticiteit van de huid vergroot en tevens rimpels minder diep maakt. Hieruit suggereren zij dat cacao de belangrijkste component is die huidveroudering (deels) kan uitschakelen.

Een natuurlijk middel

Tijdens het onderzoek kreeg de ene helft van de onderzoekspopulatie dagelijks 12 gram vetloos cacaopoeder, waarin zich 320 milligram cacaoflavanolen bevond. Het cacaopoeder werd opgelost in water en opgedronken. De andere helft van de onderzoekspopulatie kreeg een placebo. Bij de eerste groep was te zien dat de elasticiteit van de huid toenam. Ook de diepte van de rimpels nam af. Bij de placebogroep verminderde de huidelasticiteit en werden de rimpels dieper. Ook werd bij beide groepen onderzocht welke intensiteit van ultraviolet licht de huid beschadigt. Hieruit kwam naar voren dat de huid van de groep die cacao nam een hogere intensiteit aan kon. Cacao zou dan ook wel een natuurlijk middel kunnen zijn om huidveroudering te vertragen.

Ook in de Daily van vandaag:
Op deze bijzondere manier verminder je het risico op glaucoom
5 tips om een ruzie op te lossen

Bron: Ergogenics
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “De effecten van veroudering tegen gaan? Dit voedingsmiddel helpt”

 1. Bij dit artikel moet een kanttekening gemaakt worden – er wordt gesuggereerd dat warme zelfgemaakte chocola huidveroudering tegengaat en dat is misleidend, in ieder geval als de chocola op traditionele wijze bereid wordt:

  Ja, cacao is super, niet alleen tegen huidveroudering maar ook tegen depressie. Rauwe ongebrande cacao is het meest te prefereren omdat daar de meeste flavanolen inzitten. Ook is de magnesium in cacao een belangrijk aandeel in de beschreven positieve effecten. In het onderzoek is zo te zien gebruik gemaakt van cacao’pillen’ in capsules.

  In warme chocola wordt de chocola echter verhit en verliest daardoor een groot deel van de werkzame flavonolen. Ook zit er meer in dan cacao. De combinatie met (geraffineerde) suiker doet het positieve effect weer grotendeels teniet. Suiker is een grote huidverouderaar, en ook draagt het bij aan tal van andere gezondheidsrisico’s – het vergroot het risico op kanker en zorgt voor problemen die te maken hebben met het uit balans raken van de candidaschimmel in de darmen.

  De combinatie met koemelk doet ook de positieve werking teniet, koemelk is zwaar te verteren en de calcium en fosfor in de melk breken de magnesium af.

  Dus het is echt incorrect om in zijn algemeenheid te suggereren dat warme chocola huidveroudering tegen gaat.

  Het positieve effect van cacao in warme chocola blijft allen behouden mits die gemaakt wordt is met rauwe ongebrande cacao, en deze niet boven de 60 graden verhit wordt bij de bereiding. Bovendien moet de warme chocola niet met (ongeacht welk type) suiker of honing gezoet worden, maar met bijv. biologische stevia of een beetje diksap (combi appel-zwarte bes of appel-aardbei past super bij chocola). Daarbij geen gebruik maken van koemelk maar van plantaardige melkvervanger, bijv. haver, amandel of kokosmelk. Liever geen soja (google gezondheidsrisico’s soja) of rijstmelk (rijst=teveel suikers).

 2. Beste Josselien,

  Bedankt voor de uitgebreide informatie!

  – The Optimist

Geef een reactie