De 9 voedingsmiddelen tegen chronische pijn

The Optimist 31 aug 2018 Gezondheid

Naar mate we ouder worden, krijgen we meer kwaaltjes en pijntjes. Sommige daarvan blijken chronisch te zijn. Toch zijn er ook dingen die je kunt doen tegen pijn, zonder meteen naar pilletjes te grijpen. Vandaag zet The Optimist negen voedingsmiddelen op een rij die bekend staan te werken tegen chronische pijn.

1. Kurkuma

Kurkuma oftewel geelwortel is een soort wondermiddeltje als het aankomt op pijnverlichting. De kurkumine in kurkuma werkt ontstekingsremmend en beschermt het lichaam daarmee tegen afbraak, ontsteking en bevordert het de functie van zenuwcellen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Het kruid is zo krachtig dat je maar weinig nodig hebt, wil het effect hebben. Als het kruid samen met een vet wordt gebruikt, neemt het lichaam de stof beter op. Dat kan al door het middel met melk te drinken.

2. Zalm

Zalm, en andere vette vis, bevatten veel van de pijn verlichtende omega-3 vetzuren. Bovendien is zalm een bron van vitamine D. Daarvan is inmiddels ook bekend dat het pijn afremt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat omega-3 vetzuren het lichaam kunnen beschermen tegen het ontstaan van reumatoïde artritis. Zelfs als die ziekte al aanwezig is, kan het de ernst doen afnemen.

3. Groene thee

De samenstelling van groene thee is dusdanig dat deze het lichaam helpt te vechten tegen zaken die chronische pijn doet ontstaan in de gewrichten. Het bevat EGCG, dat de productie van de chemicaliën in het lichaam tegengaat en daarmee ons kraakbeen als het ware immuun maakt voor schade. Ook het echte immuunsysteem wordt erdoor ondersteund en het vermindert de kans op ontstekingen. Met name mensen met chronische nek- en rugpijn kunnen van deze effecten profiteren. Groene thee bevat bovendien antioxidanten.

4. Fenegriekbladeren

De bladeren van de fenegriek bevatten veel ijzer en vitamine K waardoor de botten sterker en gezonder blijven. Een onderzoek heeft aangetoond dat met name oudere mensen snel een tekort aan vitamine K hebben. Een tekort aan vitamine K verhoogt de kans op osteoporose. Dat heeft ook te maken met de in fenegriek aanwezige antioxidanten. Daardoor is er tevens minder kans op ontstekingen en zwellingen. Chronische ontstekingen leiden vaak tot pijn en uiteindelijk zelfs mogelijk tot hartklachten, dementie en kanker.

5. Yoghurt

Geloof het of niet, maar het gebruik van zuivelproducten kan chronische pijn tegengaan. Yoghurt bevat namelijk calcium en vitamine D. Beide werken tegen pijn en versterken bovendien de botten. Yoghurts, die van nature of toegevoegde probiotica en andere gunstige micro-organismes bevatten, werken bovendien voor een gezonde darmflora. De darmflora ondersteunt het lichaam bij het tegengaan van ontstekingen en daarmee pijn. Let wel op, alleen yoghurts met levende en actieve bacterieculturen werken.

6. Cayenne en andere pepers

Als je van een beetje pittig houdt, is er een enorm aanbod aan handige pepertjes. Het gaat daarbij vooral om de capsaïcine in pepers. Door deze stof komt in het lichaam namelijk een endorfine vrij (substantie P) die het lichaam nodig heeft zodra het opmerkt dat het verwond is. De endorfine gaat bovendien pijn tegen door de lichaamseigen stoffen uit te putten die pijn via de zenuwen doorgeeft. Ook peper bevat weer antioxidanten en verlaagt tevens het cholesterol. Capsaïcine kan overigens ook op een pijnlijke plek worden gesmeerd. Capsaïcine werkt met name bij mensen met zenuwpijn als gevolg van diabetes en fibromyalgie en werkt bij rugpijn, clusterhoofdpijn en zelf de pijn bij gordelroos.

7. Olijfolie

Als het op chronische pijn aankomt werkt olijfolie als een paracetamolletje. Het is rijk aan de antioxidant polyfenol dat veelvoorkomende pijnveroorzakers in het lichaam verdringt. Ook de in deze olie aanwezige oleocanthal werkt ontstekingsremmend. Door regelmatig olijfolie te gebruiken loop je dus ook minder risico op het ontwikkelen van chronische pijn. Je zou het zelfs als massageolie kunnen gebruiken.

8. Aardbeien

De lekkerste pijnstiller in dit lijstje zijn aardbeien. Aardbeien werken met het verlagen van C-reactieve proteïnes (CRP) in het bloed. Een hoge hoeveelheid CRP lijkt het risico op hart- en vaatziektes en ook reumatoïde artritis te verhogen. Ook zijn ze rijk aan vitamine C en andere antioxidanten. Natuurlijk zijn aardbeien het beste als ze uit het seizoen zijn, maar ook ingevroren werken ze nog prima.

9. Grote klis

Deze wortel, ook wel bekend in de Aziatische keuken als gobo en onder de Engelse naam Burdock Root is een van de beste manieren om ontstekingen en pijn te verminderen. De plant wordt al millennia gebruikt om jicht, reuma en artritis te behandelen. Grote klis bevat sterolen, essentiële vetzuren en tannines (verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen), die allemaal super ontstekingsremmend werken. Grote klis wordt vooral als thee gedronken en is gemakkelijk te vinden in natuurwinkels en in toko’s.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “De 9 voedingsmiddelen tegen chronische pijn”

 1. Ikheb nog nergens ooit een ‘toko’ kunnen vinden,en trouwens een ‘natuurwinkel’ ook niet.

 2. Soms vindt ik de formulering van dit artikel wel wat te simpel en wekt het een scheve indruk. Met name in het deel over ‘zalm’ is dat het geval. Omega -3 beschermt bij mijn weten indirect tegen reuma-achtige verschijnselen, omdat het de gezondheid en werking van onze darmflora heel positief bevordert. Daardoor produceert die darmflora ook minder (of geen) auto-immuun stoffen, en die stoffen zijn grotendeels verantwoordelijk voor reuma-achtige verschijnselen (ook fybromyalgie en hartfalen).

 3. Beste Peter,

  Bij mijn weten ligt het ietsje anders. De reden dat ik hier omega-3 vetzuren noem is omdat twee vormen van omega-3, namelijk EPA en DHA, bouwstenen zijn voor de stoffen protectine en resolvine die het lichaam zelf maakt om ontstekingen te remmen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat omega-3 vetzuren de aanmaak van twee soorten cytokines (die ontstekingen veroorzaken – necrosis factor-alpha en interleukin-1 beta) juist remmen. Of Omega-3 ook invloed heeft op de darmflora weet ik eigenlijk niet. Daar zou ik eens even in moeten duiken.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb kunnen beantwoorden.
  Groeten,
  Lisette

Geef een reactie