Dagelijks dertig minuten wandelen: dit gebeurt er met je lichaam

The Optimist 25 nov 2019 Gezondheid

Dagelijks dertig minuten wandelen heeft een positieve invloed op onze gezondheid. De Griekse arts Hippocrates uit 460 voor Christus, zei al dat wandelen het beste medicijnen is. Maar wat gebeurt er nu precies met je lichaam wanneer je elke dag dertig minuten wandelt?

Hersenen

Zodra je weet welke effecten wandelen op je lichaam heeft, wordt het ineens een stuk makkelijker om van de bank af te komen. Om te beginnen bij verbeterde hersenfuncties. Wandelen voorkomt vroege dementie, reduceert het risico op Alzheimer en verbetert de mentale gezondheid. Ook heeft het een positief effect op depressies; het vermindert de symptomen.

Hart en bloedvaten

Ook het hart en de bloedvaten hebben profijt van wandelen. Het is zeer effectief in het voorkomen van hartziekten en beroertes. Wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en het verbetert de bloedcirculatie. Daarbij gaat de conditie van hart en bloedvaten erop vooruit.

Diabetes

Het vermindert zelfs de kans op diabetes type II, en daarvoor is wandelen beter dan joggen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een groep wandelaars een zesvoudige verbetering in glucose-intolerantie had ten opzichte van een groep joggers. Dit werd gemeten over een periode van een half jaar.

Spieren, botten en gewrichten

Wandelen kan je mobiliteit verbeteren. Het versterkt de botten en verlaagt de kans op breuken. Ook is wandelen goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Het helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor kun je soepeler bewegen. Daarnaast is het voor gewrichten ook goed: het vermindert gewrichtspijn, stijfheid en ontstekingen. Wandelen activeert de grote spieren. Dit zorgt dan weer voor vetverbranding. Van wandelen krijg je ook nog eens een sterke ruggengraat. Wandelen kan wonderen doen als je rugpijn hebt door zware, intensieve oefeningen.

Longen

Een lange wandeling zorgt ervoor dat de zuurstofcirculatie in het bloed wordt verhoogd en de longen beter functioneren.

Ogen

En tot slot: de ogen. Ook de ogen zijn gelinkt aan wandelen. Je zicht wordt er namelijk door verbeterd. Daarbij wordt de kans op de oogziekte glaucoom verkleind, vanwege de vermindering van de druk op de ogen.

Bron: Newsner
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Dagelijks dertig minuten wandelen: dit gebeurt er met je lichaam”

Geef een reactie