Costa Rica gaat een stapje verder voor een beter milieu

The Optimist 28 aug 2017 Natuur & Milieu

In Nederland zijn we al op de goede weg door plastic wegwerptasjes niet meer gratis mee te geven in een winkel. Aldi wil het vanaf het nieuwe jaar nog beter doen door ook deze wegwerptasjes niet meer te verkopen. Maar in Costa Rica gaan ze nog een stapje verder.

Costa Rica gaat namelijk niet alleen plastic wegwerptasjes bannen. Nee, ook wordt al het andere wegwerp plastic verboden. Denk bijvoorbeeld maar aan plastic bekertjes en de bijhorende roerstaafjes en natuurlijk de plastic flesjes.

Costa Rica maakt grote plannen

Zo’n ban gaat natuurlijk niet zomaar, hier is tijd voor nodig. Daarom heeft Costa Rica de ban voor in 2021 gepland. Daarnaast komen er allerlei stimuleringsmaatregelen en nieuwe regels voor toeleveranciers. Ook gaat Costa Rica investeren in onderzoek en ontwikkeling. De plastic producten die normaal maar een enkele keer worden gebruikt willen ze op deze manier vervangen door innovatieve producten. Zo kan er bijvoorbeeld voor celluloseacetaat gekozen, een product dat afkomstig is uit bijvoorbeeld oud papier of de pulp van hout.

De Noordzee drijft vol plastic tasjes

Het bannen van dit wegwerpplastic is hard nodig. Zo’n 40 procent van het afval in de Noordzee bestaat namelijk uit plastic zakjes. Dit afval komt bij de vissen terecht en kan uiteindelijk ook bij ons terecht komen.

Costa Rica is dus op de goede weg. Eerder maakte het land namelijk ook bekend dat zij in 2021 CO2-neutraal willen zijn. Daarnaast wil het land graag de flora en fauna herstellen. Het herstellen van de flora en fauna kan ook door het bannen van het wegwerp plastic. Op dit moment is de afval infrastructuur van het land er namelijk niet goed op ingericht om al het afval te verwerken. Geschat wordt zelfs dat 20 procent van het vaste afval in het milieu terecht komt. Gelukkig werkt Costa Rica er hard aan om dit te verbeteren.

Bron: Weekend
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.