Het effect van complimenten op de werkvloer

The Optimist 15 jul 2021 Samenleving

Complimenten van een chef of collega hebben meer effect dan veel bedrijven zich realiseren. Door op de werkvloer erkenning en waardering te geven, verhoog je het gevoel van geluk en welzijn. Zo creëer je een gezonder werkklimaat waarbij mensen ook nog eens harder werken.

Prestaties

Het gevoel van waardering is één van de basisbehoeften van ieder mens. Een compliment geeft het gevoel dat je op de goede weg bent en daarom wil de ontvanger het gewaardeerde gedrag vaker vertonen. Door werknemers positief te stimuleren en de nadruk te leggen op belonen, zorg je ervoor dat zij meer vanuit hun kwaliteiten werken. Zo blijkt uit een panelonderzoek van Tempo-Team dat 72 procent van de werknemers zijn werk na een compliment met meer plezier doet en 61 procent daarna harder zijn best doet.

Zodra de beste werknemer complimenten krijgt, worden collega’s ook getriggerd om harder te gaan werken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit. Mensen willen ook die waardering voelen en spiegelen zich aan het beloonde gedrag. Het is daarentegen niet slim om de slechtste werknemer te complimenteren in de hoop dat hij productiever wordt. Wanneer het compliment niet oprecht is, demotiveert het de werknemers.

Welzijn

Complimenten werken voor zowel de gever als ontvanger stimulerend. In de hersenen komt dopamine vrij dat zorgt voor een gelukzalig gevoel. Ze verhogen niet alleen het werkplezier, maar verlagen ook de werkstress. Weinig verbondenheid, geen erkenning of waardering leidt daarentegen tot stress, burn-out en eenzaamheid.

Optimale verhouding

Meerdere psychologische onderzoeken tonen aan dat de optimale verhouding tussen positieve en negatieve feedback 4:1 is. Er moeten vier complimentjes tegenover één punt van kritiek staan om een optimale werksfeer te realiseren. Wanneer je alleen maar complimentjes uitdeelt, verlies je je geloofwaardigheid. Daardoor zullen de complimentjes minder effect hebben.

In werkelijkheid zijn leidinggevenden niet altijd scheutig met het geven van complimentjes. Eén derde vindt dat ‘de baas’ best vaker iets aardigs mag zeggen. In deze daily kun je lezen hoe je complimenten kunt geven en ontvangen.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie