Chronisch gezond en gelukkig zijn als norm

The Optimist 16 okt 2019 Gezondheid

De samenleving is in transitie. Ook de wereld van zorg en welzijn moet structureel anders. Dit betekent dat we anders naar het zorgstelsel moeten kijken. Hoe kunnen we een systeem ontwerpen waarin ‘chronisch gezond en gelukkig zijn’ de norm is? C*RE THE SYSTEM brengt tijdens de Dutch Design Week in kaart hoe we structureel kunnen vormgeven aan gezondheid en geluk.

De vraag die tijdens het project C*re the system centraal staat is hoe we gezondheid en geluk bereikbaar maken en houden voor iedereen in Nederland, ongeacht leeftijd, sociaaleconomische achtergrond of postcode. Om hier antwoord op te kunnen geven, wordt gekeken naar welk fundament er dan onder ons gezondheidsstelsel moet liggen, welke ‘instituties’ samen het toekomstige systeem vormen en hoe we het huidige stelsel in beweging krijgen. Bovendien wordt gekeken welke lessen uit design we kunnen meenemen.

C*re the system

C*re the system is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen U CREATE, Health Hub Utrecht, de Creatieve Coalitie voor Gezondheid, Dutch Design Foundation en Alles is Gezondheid. Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober brengt het project antwoorden vanuit vijf verschillende toepassingsgebieden bij elkaar:

Let’s design a new Health School

Op maandag 21 oktober gaat het over hoe en waartoe je zorg- en welzijnsprofessionals van de toekomst opleidt. En hoe ziet die nieuwe school voor gezondheid en geluk eruit? Met medewerking van Emilie Wagner (USA) en Alexei Wagner (USA), Stanford Medical School.

Let’s design a new Health Bank

Dinsdag 22 oktober: Als één ding innovatie in de weg zit, dan is het wel de ‘financiering van ons stelsel’. Hoe komt dat dan? En waarom is ‘zorgwinst’ zo moeilijk door te rekenen? Met medewerking van Thomas Plochg, NPHF Federatie voor Gezondheid.

Let’s design a new Health Region

Woensdag 23 oktober wordt gekeken naar wat onze wijken, steden en regio’s kunnen leren van ‘flagship cities’ van het Healthy City Network van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Met medewerking van Lea Bouwmeester (onder voorbehoud).

Let’s design a new Health Me

Een beter functionerend zorgsysteem is één ding. Maar kunnen we ons eigen leven zo ontwerpen dat we ieder voor zich ook bijdragen aan een gezond en gelukkig Nederland? Deze vraag staat centraal op donderdag 24 oktober. Met medewerking van Machteld Huber, Institute for Positive Health.

Let’s design chronic Health and Happiness

Welke (ontwerp)criteria en regels kunnen we creëren om dingen echt anders te doen? Hier gaat het over op vrijdag 25 oktober tijdens een miniconferentie in samenwerking met Philips, Máxima Medisch Centrum Eindhoven, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Waag Society.

De Dutch Design Week vindt plaats van 21 tot en met 25 oktober in Eindhoven.

Bron: C*re the system
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Chronisch gezond en gelukkig zijn als norm”

Geef een reactie