Cannabis verlicht olifantenstress

The Optimist 15 sep 2020 Natuur & Milieu

Dat cannabis een kalmerende werking heeft is al een tijdje bekend. Maar dat het ook werkt tegen stress bij olifanten is nieuw. Een Poolse dierentuin voorziet haar drie olifanten van een dosis medicinale cannabis om de effecten te bestuderen.

De olifanten in de dierentuin in Warschau zijn ontregeld sinds hun leider, Erna, in maart overleed. Sindsdien zijn de dieren in de war en zoeken ze naar een nieuwe plek in de groep. Dit veroorzaakt stress, een fenomeen dat gemeten kan worden in het gedrag van de dieren en hun hormoonspiegels. Cannabis kan de olifanten wellicht ontspanning bieden.

CBD-olie

De cannabis wordt toegediend via wietolie. De dieren krijgen ongeveer dezelfde dosis als paarden: twaalf druppels CBD-olie, maximaal drie keer per dag. De olie wordt via het voer aan de olifanten toegediend of wordt rechtstreeks in hun bek gespoten. Het middel moet de dieren helpen ontspannen en is niet schadelijk voor hun gezondheid. Eerder werd er al CBD-olie aan katten, honden en paarden toegediend maar nog niet eerder aan olifanten.

Kinderschoenen

Hoewel het onderzoek naar CBD nog in de kinderschoenen staat, zijn de ervaringen van gebruikers, artsen en onderzoekers positief. Het middel zou de serotonine- en dopamine-aanmaak stimuleren en depressieve gevoelens tegengaan. Het onderzoek naar de Poolse olifanten zal twee jaar duren, waarna wordt gekeken of het middel ook kan worden toegepast op andere dieren die in gevangenschap leven.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Cannabis verlicht olifantenstress”

  1. De wijze van het huisvesten van deze olifanten vraagt om problemen. Zo te zien hebben de dieren weinig of geen mogelijkheid om enige activiteit te doen dan om voer te bedelen. Olifanten zijn kuddedieren en ook in de natuur wenen zij bij het verlies van bv. hun leider of een jong.
    Dierentuinen die niet aan de basis voorwaarden kunnen voldoen zouden geen olifanten moeten houden

Geef een reactie