Bouwen met bamboe

The Optimist 7 aug 2019 Natuur & Milieu

Midden in Oeganda ligt een dorp dat helemaal gemaakt is van bamboe. Het klimaat in Oeganda is zeer geschikt voor bamboe en het groeit dan ook als kool. Het dorp is gebouwd door een samenwerking van verschillende vrijwilligersorganisaties en heeft als doel armoede en klimaatverandering te bestrijden.

Dit jaar zijn de dorpelingen begonnen met het aanleggen van driehonderd vierkante meter tunnelkassen en duizenden vierkante meters schaduwhallen voor het kweken van meer bamboe. De verwachting is dat dit genoeg is voor meer dan een half miljoen bamboeplanten. Met het nieuwe bamboe worden niet alleen huizen, maar ook allerlei gebruiksvoorwerpen gemaakt. De stevigheid en flexibiliteit van bamboe maken het uitermate geschikt voor talloze doeleinden.

Opname van CO₂

De bamboeplantages vormen een bron van werkgelegenheid, doordat bamboespecialisten, veldwerkers en plantagemanagers nodig zijn. Daarnaast worden de gebruiksvoorwerpen gemaakt door creatieve ondernemers. Een ander voordeel is dat bamboe veel CO₂ opneemt uit de lucht. Door dit gegeven is het project dan ook interessant voor investeerders. Zowel consumenten als telers hebben de mogelijkheid om te investeren en zo hun eigen CO₂ uitstoot te compenseren.

Bamboefietsen

Een initiatief dat inhaakt op het succesverhaal van bamboe, komt uit de hoofdstad van Oeganda. In Kampala is een werkplaats te vinden die fietsen produceert van het materiaal. Noordin Kasoma leerde fietsen maken van een Amerikaanse fietsenframe-ontwerper en van filmpjes op internet.

Bamboefietsen worden wereldwijd op kleine schaal geproduceerd en staan bekend om hun stevigheid, lange levensduur en lage gewicht. Kasoma vertelt in een interview met Reuters waarom hij van bamboe gebruik maakt: ‘Door de flexibiliteit geeft het een schokabsorberende eigenschap aan de fiets wanneer je over hobbels gaat.’ Hij geeft ook aan dat bamboe makkelijk te vinden is, snel groeit en duurzaam kan worden geoogst.

Kasoma maakt niet alleen mountainbikes, maar ook stadsfietsen en racefietsen. De werkplaats loopt zo goed dat hij gaat uitbreiden.

Bron: bamboovillageuganda.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Bouwen met bamboe”

 1. Een bamboe-fiets… dat is leuk…
  Ik heb nog steeds een rotan (= is ) bamboe stoeltje,
  een waar kunstwerk,
  al bijna 60 jaar oud.
  Zulke natuurproducten kunnen ons helpen om meer RESPECT voor de natuur en handwerk te krijgen?.
  .. en zelf onze handen te gebruiken om kunstwerken te creëren. ( en zo te ‘ont-stressen’ )

 2. Heb in de tuin twee Bamboe struiken! Was al geinteresseerd in deze stevige Pijlers. Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met