Bonen: een gezonde en bewuste keuze

The Optimist 5 sep 2017 Gezondheid

Steeds meer mensen zijn bezig met het klimaat. Want hoe kunnen we er nou met zijn allen voor zorgen dat we het klimaat minder belasten? Eén stap in de goede richting is het eten van bonen.

Het klinkt misschien als een rare oplossing, maar het werkt. Zeker als we rundvlees vervangen voor deze bonen. Zo concludeerde Helen Harwatt met haar team dat wanneer iedere Amerikaan rundvlees voor bonen zou vervangen de Verenigde Staten erg dicht bij de 2020 klimaatdoelstellingen omtrent broeikasgasemissies zouden komen die in 2009 werden beloofd. De uitstoot van broeikasgas zou door deze verandering namelijk verminderen met 46 tot 74 procent.

Veel milieuvoordelen door het eten van bonen

Dit komt onder andere omdat het dier dat gegeten wordt veel energie nodig heeft. Deze energie levert het dier, wanneer het geconsumeerd wordt, uiteindelijk niet zelf op. Daarnaast stoot het dier veel broeikasgassen uit. Het vervangen van rundvlees voor bonen zou dus een aanzienlijke vermindering van de klimaatverandering en andere milieuvoordelen teweegbrengen, ook in Nederland.

Zo schreven wij laatst al dat Nederlanders de afgelopen zes jaar gemiddeld één dag per week minder vlees zijn gaan eten. In 2011 waren dit 5,7 dagen en inmiddels is dit gedaald naar 4,8 dagen. Dit staat zelfs gelijk aan één miljoen minder auto’s op de weg.

Zelf je bonenburger maken

Om bij te dragen aan een beter klimaat kan je er dus voor kiezen om regelmatig (rund)vlees voor bonen te vervangen. Bonen zitten vol belangrijke voedingsstoffen en daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten bonen, waardoor je volop kan variëren.

Het is zelfs mogelijk om in plaats van een hamburger zelf je burger van bonen te maken. Met wat kruiden als komijn en knoflook heb je zo een burger die niet alleen heerlijk smaakt maar ook nog eens gezond is.

Bron: Yoors
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.