Blijf op deze natuurlijke manieren vrij van ongedierte

The Optimist 5 mei 2018 Natuur & Milieu

Nu de zomer in aantocht is zien we steeds meer insecten voorbij kruipen en vliegen. Niet iedereen is hier altijd even blij mee, daarom vertellen wij hoe je deze diertjes op een natuurlijke manier kunt bestrijden.

Prik niet

Je ligt net lekker in je bed en dan begint het, een mug wil maar wat graag in aanval gaan en jij ligt vervolgens uren wakker omdat de mug je wakker houdt. Gelukkig kun je een spray maken die de muggen op afstand zal houden. Met vier druppels etherische olie van kruidnagel, thijm, citronella en kattenkruid met toverhazelaar en water. Vervolgens spray je dit op je huid en hou je de muggen op afstand. Ook kun je kiezen voor lemon-eucalyptusolie, verkrijgbaar bij de (natuur)drogist.

Dag plaag

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, één grote mierenplaag die een lekker plekje in je huis heeft ontdekt. Probeer als eerste de plek die ze ontdekt hebben goed schoon te maken en houden. Vervolgens kun je ze weg houden door koper op hun favoriete plekjes te hebben, hier houden ze namelijk niet van. Leg bijvoorbeeld wat oude muntjes neer of wat koperdraad. Ook kun je kiezen voor babypoeder of kruid.

Hou je fruit veilig

In de zomer smaakt fruit extra lekker, hier denken fruitvliegjes net zo over. Helaas zorgen deze vliegjes er voor dat je verse fruit sneller gaat rotten. Vul daarom een glazen pot met bier, wijn of azijn. Eventueel kun je nog twee appelpartjes aan de pot toevoegen. Sluit de pot af met plasticfolie waarin je vervolgens kleine gaatjes prikt. Hierdoor kunnen de vliegjes wel de pot in, maar niet de pot uit.

Kleding zonder gaatjes

Ken je dat, dat je opeens gaatjes in je kleding hebt. Maar hoe je er aan komt is een raadsel. Het kan zijn dat er motten in je kledingkast zitten die gaatjes in je kleding maken óf zelfs tussen je eten gaan zitten. Erg vervelend, maar gelukkig kun je ook hier iets tegen doen, namelijk: lavendel. Stop wat lavendel in een zakje en druppel hier nog extra wat lavendelolie op. Vervolgens stop je dit zakje in je kledingkast. Ook kun je kiezen voor cederhout. Heb je last van die vervelende eetmoten? Dan doe je niet alleen lavendel in een zakje, maar ook kaneel, laurier en rozemarijn. Leg het zakje vervolgens tussen je etenswaren in de voorraadkast.

Zoem maar weg

Ook deze vliegers ontwijken we liever: wespen. Ze slaan hun slag als jij net zit te genieten van je drankje of lekkere gebakje in de tuin of op het terras. Op het terras kun je hier helaas weinig aan doen, behalve voor water kiezen of je drankje af te sluiten. In de tuin kun je een kommetje met water neerzetten met hierin wat kruidnagel. Ook geuren als koffie, wierrook, citroen en sinaasappel houdt de wesp op afstand.

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Blijf op deze natuurlijke manieren vrij van ongedierte”

  1. Hallo, ik heb kaneel rondom gaatjes in de vloer gestrooid waar mieren uitkwamen. Nu gaan ze keurig netjes buitenom.
    annemiek

  2. Slecht advies over die fruitvliegjes. Zo trek je alleen maar meer vliegjes aan.

    Beter is om fruit afgesloten te bewaren, de keuken vrij van fruitafval houden(dus geen GFT bakje binnenshuis) en alles proper houden.

Geef een reactie