Bijen als coronatesters

Sofie van de Vreede 18 mei 2021 Gezondheid

Voor een nieuwe onderzoeksmethode worden bijen ingezet om corona te signaleren. Dit kan een groot verschil gaan betekenen voor teststraten en ontwikkelingslanden.

Het concept is ontdekt door Wageningen Bioveterinary Research. Samen met de Université Paul Sabatier en startup InsectSense hebben zij zich over een plan gebogen waarbij men bijen inzet in de strijd tegen het coronavirus.

Speciale training

Bijen kunnen ontzettend goed ruiken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ze bloemen kunnen signaleren van kilometers afstand. In Lelystad werd onderzocht of deze diertjes snel getraind konden worden om in plaats van bloemen het virus te ontdekken. Door middel van virusmonsters werden ze blootgesteld aan COVID-19. ‘Elke keer dat de bijen werden blootgesteld aan de geur van een geïnfecteerd monster ontvingen ze een suikerwaterbeloning’, aldus de onderzoekers. ‘De bijen staken hun tong uit om het suikerwater op te vangen. Door deze actie meerdere keren te herhalen, associeerden de bijen de suikerbeloning met de geur en begonnen ze hun tong uit te steken voor de geur alleen, zonder beloning.’

Praktisch, snel en goedkoop

De bijentests worden volgens de onderzoekers al in de beginfase veel goedkoper dan de huidige tests en systemen. Dit komt doordat de benodigde machines eenvoudig zijn en de testuitslag direct af te lezen is. Bijen zijn nog steeds wereldwijd te vinden. Om die reden zijn ze overal inzetbaar voor het stellen van de diagnose. Dat zou vooral in arme landen een goede oplossing kunnen zijn.

De bijen zijn een paar keer te gebruiken als coronaspeurder. Daarna kunnen ze worden vrijgelaten.

Bron: WNL
Sofie van de Vreede

Sofie van de Vreede

Meer over Sofie van de Vreede >

Reacties

Eén reactie op “Bijen als coronatesters”

Geef een reactie