Bierbrouwer wil energievoorziening verduurzamen

The Optimist 18 mrt 2019 Natuur & Milieu

Bierbrouwers in Nederland zijn al een aantal jaren bezig hun CO2-uitstoot omlaag te brengen. Het doel in 2020 is om 25 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2005. De bierbrouwers zijn goed onderweg: in 2018 zaten ze al 21 procent lager. Swinkels Family Brewers is van mening dat er nog meer gedaan kan worden en is daarom een bijzondere samenwerking aangegaan.

Dit jaar gaat de bierbrouwer een nieuwe stookinstallatie gebruiken bij hun brouwproces. Een woordvoerder van Swinkels legt uit waarom: ‘Swinkels wil zijn energievoorziening verduurzamen. Aardgas dat wordt gebruikt om te stoken zal worden vervangen door ijzerpoeder.’ Een team studenten van de TU Delft voert al een aantal jaren experimenten uit met de verbranding van ijzerpoeder.

Afgelopen jaar werd er een doorbraak bereikt en heeft het team studenten een stookinstallatie ontworpen die ijzerpoeder gebruikt als brandstof. Het belangrijkste voordeel: er wordt geen schadelijk broeikasgas uitgestoten. Het team zocht nog een industriële partner en die hebben ze gevonden in Swinkels Family Brewers.

Test op kleine schaal

Vooralsnog gaat het om een test en wordt de stoominstallatie op kleine schaal ingezet. De nieuwe installatie wordt aangesloten op een bestaande stoomleiding in de brouwerij die wordt gebruikt voor het kookproces. Afhankelijk van de draaitijd kan de installatie enkele honderden liters bier brouwen. Als de test slaagt, wil Swinkels opschalen en hele stoomketels vervangen met de stoominstallatie van de studenten.

Ambitie

Swinkels heeft flinke ambities voor de toekomst: ‘Wij hebben plannen voor al onze brouwerijen, zeven in totaal, die onder Swinkels Family Brewers vallen energie te besparen en de energievoorziening te verduurzamen. De komende vijf jaar gaat het om tientallen procenten minder CO2-uitstoot.’ Met een beetje geluk zijn over een aantal jaar al onze biertjes groen gebrouwen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Bierbrouwer wil energievoorziening verduurzamen”

 1. IJzerpoeder geeft bij oxidatie (verbranding) warmte/energie.
  Maar in dit proces moet het ijzeroxide weer gereduceerd worden tot ijzerpoeder, en dat kost (net zoveel) energie.
  Vraag: op welke manier wordt die benodigde energie geleverd?

 2. Beste LW Boland,

  Bedankt voor je oplettende vraag. Om het roest tot ijzerpoeder te reduceren wordt er duurzaam geproduceerd waterstof doorheen geblazen. Dit is een systeem bedacht in Zweden en is door de studenten van TU Delft toegepast.

  Namens de redactie,

  Blijf vragen stellen!

Geef een reactie