Beweeg of je bent ontslagen!

The Optimist 5 apr 2018 Gezondheid

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Zweedse bedrijven sporen daarom hun werknemers aan tot actie. Weiger je hieraan mee te werken? Dan heeft dit drastische consequenties.

Het klinkt misschien hard: niet meedoen aan sportactiviteiten betekent opstappen. Toch hebben de Zweedse bedrijven die deze regels hanteren het beste voor met hun werknemers.

Tijdens werkuren sporten

De bedrijven verplichten hun werknemers om te gaan sporten. Geen straf, want dit hoeft niet in hun eigen tijd. Eén van de bedrijven die deze regels heeft opgesteld is een bekend sportlabel, gevestigd in Stockholm. Willen de zestig werknemers van het hoofdkantoor niet deelnemen aan de activiteiten? Dan moeten zij een goed excuus hebben. Inmiddels weten de werknemers niet beter en is het traditie om iedere vrijdag met alle werknemers samen te sporten.

Sporten of opstappen

Hendrik Bunge, CEO van het bedrijf, kwam met het initiatief om samen te sporten. Hij vindt dat de mensen die niet willen sporten, ook geen deel willen uitmaken van de bedrijfscultuur. De werknemers zijn het hier blijkbaar mee eens: tot dusver is niemand opgestapt.

Meer dan gezondheid

Samen sporten is niet alleen goed voor de gezondheid en productiviteit, maar zorgt ook voor teambuilding. Mensen van verschillende afdelingen leren elkaar beter kennen en iedereen is gelijk zodra ze de sportschool binnengaan. Daarnaast blijkt uit een studie, uitgevoerd door de Universiteit van Stockholm, dat sporten tijdens de werkdag ervoor zorgt dat werknemers zich minder vaak ziekmelden.

Financiële tegemoetkoming

Niet alleen bovengenoemd bedrijf bemoeit zich met het zitgedrag van zijn werknemers. Ook andere bedrijven in Zweden hebben een beweegbeleid doorgevoerd. Naast dit soort bedrijven zijn er ook veel bedrijven die de sportactiviteiten van hun werknemers subsidiëren. Zo kunnen Zweden jaarlijks een bedrag tot vijfhonderd euro aftrekken van hun belastingen voor sport gerelateerde uitgaven.

Wat vind jij van dit beleid?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Beweeg of je bent ontslagen!”

  1. Het is uitstekend dat bedrijven sport stimuleren en werknemers fit willen houden. Voor mensen met een lichamelijke beperking is het weer een signaal dat ze er niet bij horen. Blijkbaar moeten we allemaal hetzelfde soort mens worden: sporten met zijn allen, liefst in gelijke kleding en kapsel, samen naar dezelfde dingen kijken op commerciële televisie en verder onze mond houden.

  2. Mooi verhaal. Dat het in Nederland maar gauw ook normaler wordt… Het hoeft niet eens zo groots. Wij doen tijdens de pauze een seven minute workout, maar het clubje blijft klein, en de meeste collega’s blijven het wel een beetje gek vinden. Wij houden het nu al bijna anderhalf jaar vol en zijn niet van plan te stoppen!

  3. Peter het is fijn dat je het opneemt voor de minder goed bedeelde mens maar er staat duidelijk dat je met een goede reden niet hoeft mee te doen. Hier is wel het woord excuus gebruikt maar dat is helemaal niet fout gekozen want vaak is het dat ook als je eenmaal ergens voor doorzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met