Beterboeken lanceert nieuwe naam

The Optimist 13 apr 2021 Economie

De nieuwe boekingssite van Beterboeken heet Moonback. Vanaf deze zomer is dit het eerlijke antwoord op de bestaande hotelboekingssites. Een boeking via Moonback betekent aandacht voor de reizigers en de hotels.

Volgens Moonback-oprichter Niels Meijssen staan de hoteliers te trappelen om hun hotel aan te sluiten bij Moonback: ‘De hotels zijn het zat om als melkkoe behandeld te worden en omarmen Moonback dan ook enthousiast. Samen met hen laten we zien dat het anders kan.’ Behalve een lage commissie telt mee dat het team van Meijssen hotels beschouwt als partners, om gezamenlijk aan het boekingsplatform te bouwen. Hotelboekers kiezen straks op de website in alle rust, zonder knipperende kermisknoppen, uit de zoekresultaten een hotel dat bij hen past.

Lage commissie

Moonback kiest heel bewust voor schappelijke commissies voor de hotels. Die betalen 10% commissie over de kamerprijs wanneer een hotelgast voor de eerste keer bij het hotel boekt. Gaat het om een terugkerende gast, dan betaalt het hotel 3% commissie. De hoge commissies die bestaande boekingssites hanteren zijn al jaren een doorn in het oog van de hoteliers. De huidige crisis wordt gebruikt om die verandering voor elkaar te krijgen. Het samen met hotels en reizigers ontwikkelen van de boekingssite levert straks voor alle partijen iets positiefs op.

Steward-ownership

Moonback is in 2020 gestart met crowdfunding, zonder een grote investeringsmaatschappij achter zich. Hierdoor ontstaat ruimte voor een veel menselijkere aanpak, omdat de portemonnee van de aandeelhouders niet leidend is. Bovendien wordt gewerkt volgens het steward-ownership principe. Missie en winst houden ze strikt gescheiden. Investeerders kunnen meeverdienen, maar niet meebeslissen. Dit beschermt Moonback tegen aandeelhoudersbemoeienissen en vijandige overnames. De winst gebruiken ze om straks aandelen van investeerders terug te kopen, om daarna aandeelhoudervrij te zijn.

Tijdens de crowdfunding in 2020 interviewden we initiatiefnemer Niels Meijssen in The Optimist. Het artikel lees je hier. Hij was tevens te gast in onze podcast, aflevering 11.

Bron: Beterboeken
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie