The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Gewapend met een dunschiller ontdoen we aardappels, wortels en bieten bijna instinctief van hun velletje. De vraag waarom we wortel- en knolgewassen schillen, kent uiteenlopende antwoorden. Maar meestal gebeurt het uit gewoonte. Een ding is zeker: we doen het iedere keer weer met frisse tegenzin. Zonde, want schillen is vaak overbodig. Sterker nog: het is voor onszelf en de planeet beter om er direct mee te stoppen.
Sta jij elke avond te zwoegen in de keuken? Bespaar jezelf de moeite en mik aardappels, wortels, pastinaken en rode bieten met schil en al de pan in. Om te beginnen krijg je er veel tijd voor terug, het eten is eerder klaar en je kunt eerder aan tafel. Grote kans dat koken een stuk aangenamer wordt zonder de ‘verplichte’ voorbereiding. Naast dat het je tijd scheelt – en je er misschien zelfs wel gelukkiger van wordt – zijn er nog twee belangrijke redenen om niet meer te schillen.
In de schil van groente zitten veel vezels. Deze vezels hebben we hard nodig voor een goede spijsvertering. Als jager-verzamelaar zat het nog wel goed met onze vezelinname, maar tegenwoordig eten veel mensen te weinig vezels. Stop met schillen en de vezelinname wordt vanzelf opgekrikt. Het enige wat je nog wel moet doen is het wassen van de groente om zand, aarde en bacteriën te verwijderen.
Maar hoe zit het dan met pesticiden? Het klopt dat het schillen een groot deel van de pesticiden verwijdert, maar lang niet alles. Onbespoten gewas heeft daarom altijd de voorkeur. Als dat niet beschikbaar is, blijkt baking soda een effectief middel te zijn om de groente mee te wassen.
Ondertussen staan de minimalisten onder ons te springen: niet meer hoeven schillen, betekent het niet hoeven hebben van een dunschiller. Om er nog een schepje bovenop te doen: niet meer schillen draagt bij aan een zero waste-bestaan. (lees hier de zero waste ontdekkingsreis van redacteur Jan-Matthijs). Als je voortaan de schil van je aardappel en wortel gewoon opeet, scheelt dit aanzienlijk in afval.
Bron: The Washington PostJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Super
Top
Mocht je toch nog willen schillen, kunnen de schillen ook op de composthoop voor de moestuin..
kan de compost de bodem verbeteren wat een basis is voor nog vitalere planten de volgende teelt.