The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Ben jij een starter? Dan weet jij als geen ander dat de woningmarkt krap is. Toch zijn er meer opties dan je denkt. The Optimist geeft je zes manieren om een huis te bemachtigen.
Als een huis op Funda staat, ben je meestal te laat. Schrijf je in op een zoekservice of schakel een aankoopmakelaar in. Een zoekservice matcht je aan het nieuwste aanbod. Doordat je ieder uur een e-mail met de nieuwste woningen ontvangt, zie je de woning vaak eerder dan wanneer het op Funda staat. Bel ook direct de makelaar als je een huis hebt gezien dat je wilt bezichtigen. Dit gaat sneller dan wanneer je een e-mail stuurt. Een aankoopmakelaar inhuren is nog makkelijker. Deze kent als eerste het nieuwe aanbod, weet of de vraagprijs volgens marktwaarde is en adviseert hoeveel je eventueel kunt overbieden.
Als je van aanpakken weet is deze tip voor jou. Met een kluswoning bespaar je al snel tienduizenden euro’s. Hiermee ben je voordeliger uit. Bovendien kun je de woning afstemmen op je eigen woonwensen. Voor wie een koophuis van 150.000 euro niet kan betalen, biedt stichting Steenvlinder INC een uitkomst. Ze geven een klushuis en klusbudget van 30.000 euro. Tot twee jaar na het klussen huur je de woning onder de sociale huurgrens en daarna heb je vijf jaar de optie het huis te kopen.
Je kan, bijvoorbeeld samen met je toekomstige buren, woningen laten bouwen, ook wel een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap genoemd. Samen beslis je waar de woningen aan moeten voldoen en hoeveel het mag kosten. Doordat er geen externe projectontwikkelaar nodig is, bouw je tegen de kostprijs. Gemiddeld ligt de prijs 25 procent onder de marktprijs. Wel heb je eigen geld nodig om de ontwikkelkosten te financieren voordat een hypotheek mogelijk is. Dit is een bedrag van minstens tienduizend euro.
Antikraak-woningen zijn vaak erg goedkoop en staan meestal op locaties die normaal gesproken onbetaalbaar zijn. Het doel van antikraak is om vastgoed te beschermen tegen kraak en vernieling in de periode dat het pand leeg staat. De woningen zijn vaak slooppanden of woningen die op renovatie wachten. Wel is het in veel gevallen onzeker hoelang je in zo’n huis mag verblijven en zijn er meestal bepaalde regels waar je je aan dient te houden in de tijd dat je er woont.
Bij networked living heb je een klein appartement of studio met toegang tot gemeenschappelijke voorzieningen als een tuin, sportruimte en werkplekken. Het bedrijf Change= verhuurt dit type studio’s in Amsterdam en Utrecht, en richt zich op werkende jongeren tussen de 20 en 35 jaar. Voor 28 vierkante meter betaal je zo’n 630 euro kale huur.
Ben jij meer van een eenvoudig leven? Met minder spullen, omringd door natuur? Een tiny house is dan iets voor jou. Dit is een vrijstaand huisje van maximaal vijftig vierkante meter, met een kleine ecologische voetafdruk. Doordat het zo klein is, verbruik je minder energie. Daarnaast kan je er maar weinig spullen in kwijt. Let wel op: ondanks dat het aantal initiatieven groeit, overtreft de vraag op het moment vaak nog het aanbod.
Ben jij benieuwd waar je tegenwoordig nog goedkoop kunt wonen? Lees dan deze daily.
Bron: ADSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties